Leerlingen kruipen in huid van dierenarts bij faculteit Diergeneeskunde

08-02-2018

Tweedejaarsleerlingen uit Utrecht bezochten de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht). Voor het gelijknamige vak kregen zij op de afdeling Koe les van dierenartsen en volgden ze workshops over melken, microscoopanalyse en de fistelkoe.

Witte jas en laarzen aan, plastic handschoenen tot schouderhoogte en…een koe. Angstige gezichten maken plaats voor opluchting en fascinatie. ´Eigenlijk is het best wel bijzonder, ik ben blij dat ik het gedaan heb!´ Wat zich hier afspeelde: leerlingen gaan met hun hand in de pens van een fistelkoe. ‘Supereng’, vonden ze het. Als bekend wordt dat de koe binnenkort moeder wordt en ze de poten van het kalf – door de pens heen – kunnen voelen, wil iedereen nog een keer.

Bacteriën en pensprotozoën

De vloeistof die de leerlingen uit de pens halen wordt geanalyseerd. In de microscoop krioelt het van de beestjes. Sommige zijn sloom, andere bewegen rap in cirkels. Zijn het bacteriën, pensprotozoën of – zoals een van de leerlingen erachter komt – je eigen wimpers?

De tweedejaarsleerlingen (11-12 jaar) uit Utrecht hebben in het kader van het vak Diergeneeskunde al een aantal lessen gehad. Waar zij daar kennis hebben gemaakt met een konijn en een slang (én aangeraakt!), zijn ze vandaag op bezoek bij afdeling Koe op de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Workshops krijgen van enthousiaste dierenartsen, hoe leuk is dat!

Melken

‘Wie vindt melk lekker?’ Alle vingers gaan omhoog! Om een aanval door de koe te voorkomen, oefenen we vandaag het melken op kunstuiers. Wat niet makkelijk blijkt te zijn. De leerlingen worstelen om de juiste techniek te vinden, maar zetten door. Eenmaal gelukt, wordt de melk getest. We willen weten of het drinkbaar is voor mensen of alleen voor kalfjes. Door middel van toevoeging van een blauwe substantie lukt dat. Goed nieuws: de melk blijkt gezond voor mensen. Dat de leerlingen het zouden drinken is echter onwaarschijnlijk: “Erg lekker ruikt het niet!”