Internationale uitwisseling TADA en IMC Weekendschool

14-11-2017

Leerlingen en alumni hadden op 29 oktober jl. een uitwisseling met medewerkers van ToekomstATELIERdelAvenir (TADA) uit Brussel. De focus lag op de verschillen en overeenkomsten tussen de twee zusterscholen. Het concept van de ‘drie P’s’ stond op deze dag centraal: plezier, prestatie en perspectief.

door Ivana Ivakic foto’s ToekomstATELIERdelAvenir

Plezier

‘In Nederland zijn we opener, in België zijn ze meer verlegen.’, zegt Desley (Tilburgse alumnus) na een inspirerende speech van Heleen Terwijn (Directeur Strategie IMC Weekendschool). Terwijl de verschillen voornamelijk op het vlak van structuur, inrichting en taal zijn, betreffen de overeenkomsten vooral het concept en de werkwijze.

‘De lessen zijn in België op zaterdag en niet op zondag als bij ons’, aldus de Tilburgse alumni Appie en Adnan. TADA is tweetalig en opgedeeld in een Franse en Nederlandse afdeling. In Nederland kunnen alumni elke zaterdag terugkomen. In België is dit gereserveerd voor bijzondere gebeurtenissen. Ook de klassenstructuur is bij TADA anders. Daar zijn er twee wisselende medewerkers per klas, bij IMC Weekendschool zijn dat er drie vaste.

Alle verschillen opzij, zijn de dingen die gemeenschappelijk zijn van groter belang. Alle weekendscholen, zowel nationaal als internationaal, hebben dezelfde uitgangspunten en doelen en werken met gelijke principes. ‘Het is heerlijk om de weekendschoolervaring te herbeleven’, vertelt Desley enthousiast. Hij heeft in drie jaar tijd maar één les gemist en raadt iedereen aan om bij de weekendschool betrokken te raken. ‘De kinderen hebben dezelfde instelling.’ Eef en Julia van TADA hebben ‘het gevoel bij een movement te behoren’.

Prestatie

Het spel Expeditie Weekendschool demonstreert een werkwijze die interesse en verbondenheid stimuleert. Op deze manier leren eerstejaars leerlingen en medewerkers van TADA de weekendschool kennen. Ze werken samen, beelden beroepen uit en lossen rebussen op. Er is genoeg te doen, de overige onderdelen zijn het spel Wie ben ik? en het maken van een constructie van drop en satéprikkers.

Perspectief

‘Ik hoop dat TADA weet dat de weekendschool heel gastvrij is’, zegt Desley terwijl hij glazen bijvult tijdens de afsluiting. ‘Ik wil graag naar een uitwisseling in Brussel’ voegt hij eraan toe. In zijn slottoespraak, benadrukt Gerrit Jan van Lonkhuijzen (People Manager IMC Weekendschool) hoe belangrijk de ‘drie P’s’ voor de weekendschool zijn. Zowel in het onderwijs, als op het hoofdkantoor.