Leerlingen in gesprek met Ingrid van Engelshoven (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

02-02-2018

Leerlingen uit Den Haag ontmoetten Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, tijdens hun bezoek aan de Tweede Kamer.

In de Tweede Kamer zitten en ook nog advies krijgen van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap? Voor derdejaarsleerlingen uit Den Haag was dit afgelopen zondag de invulling voor het vak Politiek. De leerlingen hadden veel vragen voor Ingrid van Engelshoven (Minister OC&W) en kregen van haar adviezen. De kern daarvan: informeer je goed, praat mee en maak bewuste keuzes.

‘Bouwkundige, sterrenkundige, criminoloog en kinderarts’, klinkt het in de zaal. De beroepen die de leerlingen ambiëren, zijn vooral academisch van aard. ‘Een technicus met een afgeronde MBO opleiding verdient vaak meer dan iemand die hoogopgeleid is’, houdt de minister de leerlingen voor. Ze adviseert hen om hun hart te volgen, maar ook realistisch naar de arbeidsmarkt te kijken. “Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in?” Maar ook: “waarnaar is er vraag en wat verdient het eigenlijk?’

‘In Nederland bepalen scholen veel zelf’, aldus Van Engelshoven. Ze vindt het bijvoorbeeld ‘gek dat scholen ongezond eten aanbieden’. Wanneer het gaat om zulke beslissingen die scholen maken, geeft Van Engelshoven aan leerlingen het advies: ‘het is heel belangrijk om mee te praten en als kind je stem te laten horen’.

Dat namen de leerlingen meteen ter harte en vroegen assertief of ze met de minister op de foto mochten. Natuurlijk mocht dat.