fbpx
020 – 280 17 00 EN

Spannende les Geneeskunde in Amsterdam Noord

14-02-2013

14 februari 2013
‘Volgende week komt er een patholoog in de klas. Hij gaat samen met jullie een snijpracticum doen met echte dierlijke organen’. De leerlingen sprongen letterlijk een gat in de lucht! 

Op zondag 27 januari was het dan zo ver. Tijdens de derde les van het vak Geneeskunde op de vestiging in Amsterdam Noord gaf arts en patholoog, Frank van de Goot, een spannende les over Pathologie. Daarbij kwamen er echte organen op tafel. Nieren, longen en levers van koeien en de hersenen van schapen. De kinderen waren enorm onder de indruk. Frank vertelde wat een patholoog doet en hoe organen werken. ‘Wat gebeurt er als je in ademt ‘? Steek een fietspomp in een koeien long en je ziet het vanzelf. Leerlingen mochten pompen en zagen het effect meteen. De long werd groter en groter! ‘ Wat gebeurt er wanneer je uit ademt ‘? Haal de fietspomp uit de long, dan loopt deze leeg. En ja hoor, meteen verdween alle lucht uit de long. 

De week erna gingen wij bij Fank op bezoek in het Medisch Centrum Alkmaar. Met een hele stoet auto’s met leerlingen, ouders en andere begeleiders gingen we op pad naar het ziekenhuis. In de ochtend kregen de kinderen een college over forensische pathologie. Daar kwamen de leerlingen er al snel achter dat wat er in CSI Miama gebeurt niet hetzelfde is als wat er in werkelijkheid gebeurt.Vervolgens daalden we af naar de kelder van het ziekenhuis waar we eindigden in de sectie kamer. Dit was wel een heel spannend, indrukwekkend en ook een beetje een gruwelijk moment. Frank liet de kinderen namelijk hersenen zien, maar dit keer van mensen!

Aan het einde van de dag waren we blij dat we even frisse lucht mochten happen, maar uiteindelijk reisden we met een voldaan gevoel en een bijzondere ervaring rijker terug naar Amsterdam Noord.

Live beelden van deze lessen zijn te zien op zaterdag 23 februari 2013 om 16.30 uur op Duitsland 1. Een filmploeg van het ARD was bij beide lessen aanwezig en heeft alles op camera vastgelegd.