fbpx
020 – 280 17 00 EN

Advocaten, officieren van justitie en rechters in spe

28-02-2013

28 februari 2013
Het was een pittige dag voor verdachten Ronnie en Silvana in de rechtbank van Amsterdam. Maar liefst vier leerling-officieren van justitie in de ene rechtszaal en vier officieren in de andere zaal eisten 8 maanden celstraf. Daar bovenop wilden zij ook nog een taakstraf en geldboete. Wat was er gebeurd?

Ronnie en Silvana zijn verdacht van brandstichting van hun eigen school… Gelukkig werden zij bijgestaan door maar liefst zes leerling-advocaten in elke rechtszaal. De vijf leerling-rechters bogen zich serieus over deze zaak. Hoe konden zij hier een oordeel over vellen?

Dat was niet een gemakkelijke opgave, maar toch kwamen de rechters uiteindelijk met een uitspraak. Ronnie en Silvana lieten ook nog van zich horen en beloofden dat ze het nooit meer zouden doen. De zaak werd gesloten en alle leerlingen haalden opgelucht adem: het was gelukt! Om een ‘echte’ rechtszaak na te spelen hebben de leerlingen namelijk hard moeten werken. Ze hadden namelijk al het vak Politie achter de rug (zie http://imcweekendschoolwest.nl/2013/02/politie-over-de-vloer/) en gingen daarna aan de slag met het vak Recht. Eerst was er een les geven door Rechters en Officieren van Justitie; daarna een les van Advocaten op advocatenkantoor Van Doorne.

Tenslotte zijn de leerlingen ontvangen in de Rechtbank, waar zij zelfs nog een rondleiding door het cellencomplex kregen! De leerlingen hebben op deze manier een goed beeld gekregen van het Nederlandse rechtssysteem en de verschillende beroepen en specialisaties daarin. Verder werd er hard geoefend met casussen over familierecht, privacy recht, strafrecht, vastgoedrecht en nog veel meer. Het resultaat? 32 nieuwe IMC-juristen die een verdachte kunnen verdedigen, aanklagen en recht kunnen spreken!