fbpx
020 – 280 17 00 EN

Alumni over kansengelijkheid: Candice Lepelblad

19-02-2021

De documentaire ‘Klassen’ (omroep HUMAN) heeft een vervolg gekregen in de meetups die in alle provincies worden gehouden. Stichting IMC Weekendschool vraagt wekelijks een oud-leerling haar verhaal te delen en met een advies te komen voor het versterken van kansengelijkheid. Tenslotte zijn zij degenen die dit uit eigen ervaring het beste kunnen aangeven.

Vandaag: Alumna Candice Lepelblad uit Amsterdam Noord

(Op de foto houden onze oud-leerlingen (Alumni) een foto van zichzelf tijdens hun weekendschooltijd vast)

Ik weet het nog goed ik zat in groep acht. Vanaf het begin van het jaar gingen alle gesprekken over maar één onderwerp: het voorlopige schooladvies. Ik was superzenuwachtig over wat mijn ouders te horen zouden krijgen. Ik kon namelijk goed leren en haalde ook redelijk goede cijfers in de klas, maar ik hield ook van praten in de klas en keten met mijn vriendinnen.

Het gesprek naderde en mijn ouders kwamen tussen de middag op gesprek. Zij kwamen beide teleurgesteld het gesprek uit. Ik had het gevoel dat ik iets verkeerds had gedaan, maar integendeel. Mijn vader was het niet eens met mijn voorlopige advies, wat was uitgekomen op VMBO-T. Hij was ervan overtuigd dat dit niveau mij niet genoeg zou uitdagen.

Om deze reden hadden mijn ouders besloten om niet akkoord te gaan met dit advies. Zij waren ervan overtuigd dat mijn CITO-score zou bewijzen dat ik een hoger niveau op de middelbare school zou aankunnen.

Uiteindelijk hebben mijn ouders gelijk gehad, mijn CITO-uitslag wees uit op een Havo/ Vwo score. Doordat mijn ouders nooit hadden getekend voor het advies, kon deze op het laatste moment nog worden veranderd. De docenten waren het in de eerste instantie er niet mee eens, maar na een lang gesprek kon er een compromis worden gesloten. Ik kreeg een Havo-kans advies, waardoor ik mij toch mocht inschrijven op een Havo/ Vwo school.

Ik ben nu een tweedejaars student van de bachelor Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik heb geprobeerd om nooit te twijfelen aan mijn potentie ondanks mijn eigen tegenslagen. Ik denk dat het voor basisschool docenten in groep acht, belangrijk is om naast hun eigen expertise, altijd goed te luisteren naar de inbreng van de ouders. Deze kinderen zijn namelijk nog knopjes, die door de juiste begeleiding en adviezen uiteindelijk prachtige bloemen kunnen worden.

Alumna Candice Lepelblad