De documentaire ‘Klassen’ (omroep HUMAN) heeft een vervolg gekregen in de meetups die in alle provincies plaatsvinden, waaronder vandaag in Amsterdam. Stichting IMC Weekendschool vraagt wekelijks een oud-leerling zijn verhaal te delen en met een advies te komen voor het versterken van kansengelijkheid. Tenslotte zijn zij degenen die dit uit eigen ervaring het beste kunnen aangeven.
Vandaag: Jacky Zheng uit Amsterdam Noord
Ik ben zelf een Nederlander, althans zo staat het in mijn paspoort. Mijn ouders komen uit China en dus heb ik een Chinese afkomst. Dit brengt vele vooroordelen met zich mee zoals dat Chinezen honden eten, mijn ouders vast een restaurant hebben en dat ik heel erg slim ben. Over dat laatste wil ik het graag hebben.
In de Chinese cultuur wordt er veel met elkaar vergeleken. Men schept graag op: het doel is om beter te zijn dan de ander. Dit is ook van toepassing als het over kinderen gaat. Ouders scheppen graag op over hoe goed hun kind is, maar dit zorgt voor prestatiedruk bij de kinderen, want die moeten rechter of arts worden. Naast deze prestatiedruk die ik vanuit huis al ervaarde, kreeg ik nog een zetje door het vooroordeel dat andere mensen hebben, namelijk dat Chinezen erg slim zijn. In groep 8 werden er dingen gezegd zoals: “Jij bent Chinees dus je gaat sowieso naar vwo”. Dit zorgde voor extra prestatiedruk om goed te presteren en hoog te scoren op de Cito-toets.
Ik haalde hoge cijfers op de basisschool en kreeg daardoor als voorlopig advies havo/vwo, dit was een lager advies dan dat mijn ouders en ik hadden verwacht en andere klasgenoten kregen met hetzelfde te maken.
Dit advies pakte voor mij echter goed uit en zorgde mede met de prestatiedruk ervoor dat ik mezelf wilde bewijzen door hard mijn best te doen. Ik weet wel dat voor anderen dit ook juist averechts kan werken en juist demotiverend is.
Het punt dat ik daarom hier wil aankaarten is dat prestatiedruk een maatschappelijk probleem is dat mede wordt veroorzaakt door het huidige onderwijssysteem en dat we van vooroordelen af moeten. Ik heb zelf namelijk in diezelfde periode ook op de weekendschool gezeten en daar heb ik kunnen leren, tot inzichten kunnen komen en fouten kunnen maken zonder dat er druk op mij lag om te presteren of het uitmaakte waar ik vandaan kwam. Dat was een fijne afwisseling voor mij naast het basisonderwijs, want hoewel ik goed om kan gaan met prestatiedruk en vooroordelen, verdient elk kind het om zich te ontwikkelen zonder te veel druk van buitenaf.
Bekijk de hele serie via deze pagina.