fbpx
020 – 280 17 00 EN

Serie Alumni over kansengelijkheid: Mohamed El Bouaalate

09-03-2021

De documentaire ‘Klassen’ (omroep HUMAN) heeft een vervolg gekregen in de meetups die in alle provincies plaatsvinden, waaronder aanstaande woensdag 10 maart in Utrecht.  Stichting IMC Weekendschool vraagt wekelijks een oud-leerling haar verhaal te delen en met een advies te komen voor het versterken van kansengelijkheid. Tenslotte zijn zij degenen die dit uit eigen ervaring het beste kunnen aangeven.

Vandaag: Mohamed El Bouaalate uit Amsterdam Noord

 

Laat ik beginnen bij het eind. Na een gedwongen start op het VMBO ben ik inmiddels arts en ga ik binnenkort in opleiding tot specialist (arts-microbioloog). In mijn leven heb ik af en toe moeten vechten tegen heersende opinies of hardnekkige beelden. Of, en dat is vaak lastiger, tegen onbewuste en niet moedwillige opmerkingen waar voor mij meer venijn in zat dan de ander ermee bedoelde.
Het meest illustratief, en nog steeds een indrukwekkende gebeurtenis in mijn leven,  is het volgende voorbeeld:  niet veel artsen kunnen navertellen  hoe zij op 13-jarige leeftijd door twee agenten uit de klas worden gehaald, worden verhoord door een rechercheur zonder andere volwassene erbij en een verklaring onder hun neus krijgen om te tekenen waarin relevante details op dubieuze wijze zijn veranderd. Ik besefte gelukkig met mijn  13 jaar dat je alles moet lezen voordat je tekent. Vervolgens kreeg ik te horen dat ik nog hooguit 9 dagen in voorarrest zou moeten zitten en werd ik overgeplaatst naar een cellencomplex in Amsterdam Zuidoost. Na een overnachting mocht ik dezelfde ochtend naar huis. Vermoedelijk was men na goed afwegen en zuiver redeneren , tot de conclusie gekomen dat ik niet meer vluchtgevaarlijk was en vooral: onschuldig. Want dat was ik. Wat een verschil met die middag ervoor.
Dat ik sta waar ik nu ben, is een weg van kansen en mensen geweest. Van mensen die in mij geloofden en die mijn talenten wisten te duiden. Kijken zonder (voor)oordeel. Een open blik. Op de weekendschool heb ik zelf de luiken opengezet naar een bredere wereld. Daar leerde ik het stuur zelf in handen te nemen. Dus mijn advies voor het toekomstige onderwijs: kijk met een open blik, voorbij je eigen oordelen en patronen – ik weet zelf hoe moeilijk dit is- en laat kinderen de grootsheid van de wereld zien, dan komen de kansen vanzelf.

Bekijk de hele serie op deze speciale pagina.