De documentaire ‘Klassen’ (omroep HUMAN) heeft een vervolg gekregen in de meetups die in alle provincies plaatsvinden, waaronder morgen in Groningen. Stichting IMC Weekendschool vraagt wekelijks een oud-leerling haar verhaal te delen en met een advies te komen voor het versterken van kansengelijkheid. Tenslotte zijn zij degenen die dit uit eigen ervaring het beste kunnen aangeven.
Vandaag: Sonata Gogar uit Rotterdam Delfshaven
Kansenongelijkheid, wat is dat eigenlijk? Ik vind dat iedereen recht heeft op gelijke kansen. Dat is de eerste stap, maar dan ben je er nog niet. Want elk mens (en elk kind) is uniek. Op de basisschool krijgen we allemaal een schooladvies, op dat moment lijkt het alsof je toekomst met een citotoets is bepaald. Ik heb ervaren dat het veel meer is dan dat.
Ik heb op het havo/vwo, mavo en mbo gezeten en nu zit ik in het laatste jaar van mijn opleiding hbo Bedrijfskunde. Hierdoor geloof ik dat je met doorzettingsvermogen alles kunt bereiken wat je wilt. Wat ze ons op school niet leren, is dat elk mens anders is en dat er meerdere wegen zijn die je op je eigen tempo kunt bewandelen en dat ongeacht het opleidingsniveau je goed bent zoals je bent. Ik vind dat dit meer naar voren zou moeten komen in het huidige onderwijssysteem, want naar mijn mening is iemand laten geloven dat hij of zij niet goed genoeg is, ook een vorm van het ontnemen van kansen.
Toen ik op de havo zat en de klas wat rumoerig was, zeiden de docenten weleens: “Met zulk gedrag kun je beter naar de mavo.” Toen ik op de mavo zat gebeurde hetzelfde: “Met zulk gedrag kun je beter naar het vmbo-kader.” Toen ik op het MBO zat hoorde ik van mijn docenten dat ik “te lief” zou zijn voor het accountancy-vak; gelukkig weet ik nu beter. Laat nooit iemands mening over jou, jouw realiteit worden. We leven in een maatschappij waarin het belangrijk is je stem te laten horen. Maar ook de kinderen en volwassenen die wat ‘stiller’ zijn, verdienen het gehoord te worden. Ik ben van nature best introvert, maar dat heeft mij nooit in de weg gestaan om mijn dromen te realiseren. Als ik voor de klas sta op de weekendschool probeer ik altijd ieder kind aandacht te geven, vooral de kinderen die wat stiller of verlegen zijn. Eens met iemand in gesprek gaan en diegene moed inspreken kan al een groot verschil maken. Laten we werken aan bewustwording en leren hoe we kansen kunnen creëren en pakken, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. Op elkaar neerkijken is niet meer van deze tijd.
Samen maken we het verschil.
Bekijk de hele serie via deze pagina.