fbpx
020 – 280 17 00 EN

Alumnus Nassim Boulehoual: “aarzel niet, gewoon doen!”

20-12-2020

Dat Nassim Boulehoual ondernemer zou worden werd hem al vroeg duidelijk. Toen hij zich op 13-jarige leeftijd als ondernemer in pak liet fotograferen tijdens het vak ‘Reclame maken voor jezelf’ op de weekendschool was dit voor hem de simpele optelsom dat hij “niet voor een baas wil werken, maar wel zijn eigen baas wil zijn”. Nu, tien jaar later, heeft de alumnus zijn eigen bedrijf Fitnessim. 

Nassim is 23 jaar, woont in Amsterdam en studeert Finance & Control. 13 jaar geleden volgde hij het programma van Stichting IMC Weekendschool in Amsterdam Noord. De droom ooit zijn eigen onderneming te starten, was er voor hem toen al. Afgelopen voorjaar bracht zijn fitnesshobby hem tot het besluit om zijn huidige onderneming, Fitnessim, te starten. “Het was eigenlijk precies het juiste moment om het te doen,” zegt hij zelf, want zijn bijbaan liep niet lekker meer. Hij besloot daarom in zichzelf te investeren. “Ik besefte dat ik een hele kleine vis ben in een zee vol met grote haaien. Ik vroeg me toen af: hoe ga ik daar uitspringen?” Op het moment dat de corona-quarantaine begon, greep Nassim zijn kans door in te spelen op het gat dat in de markt ontstond: benodigdheden voor thuis sporten. Hij wilde niet te lang nadenken, want dat zou volgens hem onnodige twijfel zaaien. “Een klein beetje twijfel mag er zijn, maar je moet altijd bij jezelf denken, als het misgaat, blijft de wereld draaien, kan ik nog eten en leef ik nog. Ik ben redelijk positief ingesteld.”

“Bouwen, bouwen, bouwen”

Reizen en eten zijn twee grote hobby’s van Nassim: “Ik houd van eten en daar zit als sportliefhebber wel een bepaalde combinatie in: eten en sporten.” Binnenkort wil hij zijn onderneming uitbreiden naar op maat gemaakte voedingsschema’s. En Nassim is vooral hard aan de weg aan het timmeren om meer naamsbekendheid te genereren binnen Amsterdam. “De inhoud is er, dus ik wil nu eerst naamsbekendheid opbouwen, bouwen, bouwen, bouwen”. Om dit te bereiken doet hij regelmatig research, niet alleen door veel te lezen, maar ook door naar documentaires te kijken en te brainstormen. “Het idee van een blog op mijn website heb ik gekregen vanuit een documentaire die uitlegde dat je op die manier veel websiteverkeer kunt creëren waardoor je hoger in Google komt te staan”.

Nederlandse taal

Positief ingesteld en met goed vertrouwen in eigen kunnen, zo vertelt Nassim aan de andere kant van het scherm over zijn onderneming. Zijn charisma straalt van hem af en het is zonneklaar, hij is een geboren ondernemer. Toch waren zijn positiviteit en zelfvertrouwen niet altijd vanzelfsprekend in zijn jeugd. Als hem de vraag wordt gesteld welke vaardigheid hem het meest heeft geholpen tijdens het doorlopen van het IMC Weekendschoolprogramma noemt hij zonder na te denken de Nederlandse taal en zijn zelfvertrouwen. “Toen ik op de weekendschool aankwam, was mijn Nederlands gewoon niet zo heel goed, eigenlijk niet te verdragen. Ik kwam uit een huis waar we eigenlijk allemaal Marokkaans spraken, dat was al sinds kleins af aan. Alleen als je je best deed, kon je mij verstaan. Ik was daardoor ook niet zo zelfverzekerd in mijn taalbeheersing. Daarom hebben de docenten op de weekendschool mij vanaf mijn eerste jaar daarmee geholpen. Ik ben toen meer Nederlands gaan spreken en lezen.”

Zelfvertrouwen

Verder zegt hij over zijn zelfvertrouwen openhartig: “Op de weekendschool was ik een best wel dik jongetje, ik had destijds obesitas. Ook daardoor was ik niet zo zelfverzekerd. Ik heb toen veel gesprekken gehad na de lessen met mijn meester van destijds, Simon, en juffrouw Olivia. Zij hebben samen met mij mijn zelfvertrouwen opgebouwd en mijn mindset op positief gezet.”

“Het is jouw droom”

Als je het hem vraagt, waren deze momenten cruciaal in zijn leven, want zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en enthousiasme zijn dé belangrijkste eigenschappen waar je als ondernemer over moet beschikken volgens hem. “Als jij niet in jezelf gelooft, waarom zou een ander dan wel in jou geloven? Het is jouw droom, jíj begrijpt het, jíj bent degene die jouw droom kan verwezenlijken, niet de mensen om je heen.” Nassim legt uit wel een realistische kijk te hebben op ondernemerschap, “Je krijgt altijd tegenslagen, maar dat maakt iedereen mee. Je wilt daar niet aan denken van tevoren, maar dat moet. Van tegenslagen word je wijzer en verstandiger. Af en toe moet je een stap achteruit nemen om weer drie stappen vooruit te kunnen doen.”. Toch geeft hij aan dat het altijd belangrijk is om in je eigen droom te blijven geloven en het enthousiasme vast te houden.

Gewoon doen

Aan andere alumni wil hij graag meegeven dat als zij een droom hebben, ze niet moeten aarzelen om het te proberen, “Gewoon doen! Je kunt beter hebben dat je het hebt geprobeerd, dan dat je later zegt: had ik het maar gedaan. Het kan zo zijn dat je maar 1 persoon nodig hebt die je hele mindset te verandert. Dat was bij mij wel het geval.” Zijn mindset is zeker veranderd ten opzichte van dat kleine, soms onzekere jongetje van vroeger en sindsdien heeft hij mooie stappen in zijn leven kunnen maken en hard gewerkt aan zijn eigen carrière. Hij knikt en sluit af met: “Hard werken loont, dat heb ik altijd geleerd op de weekendschool”.

Geschreven door: Cadisha Lepelblad