fbpx
020 – 280 17 00 EN

Archeologie voor beginners in Rotterdam

08-12-2011

8 december 2011
De afgelopen weken hebben onze tweedejaars zich beziggehouden met archeologie/stadsgeschiedenis. De leerlingen maakten kennis met archeologen van het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam, hun gereedschap en outfit, met Rotterdams vondstmateriaal zoals een glis (een platte schaats van bot), oude schoenen (uit 1650), paalkoppen, kloostermoppen, enz.

Afgelopen zondag namen de archeologen een grondboring mee van tien meter, in pvc-buis. In tien stukken van een meter konden de leerlingen de verschillende grondlagen (zand, veen, klei, kiezel) zien en voelen. Daarin troffen ze ook botresten, zaden, afdrukken van honderden jaren oude planten aan. Vervolgens mochten ze de grondlagen op echt ‘archeologenpapier’ uittekenen.

In een ander lokaal was een les over het ontstaan van Rotterdam, de eerste bewoners en het verleden van Delfshaven, de wijk waar onze leerlingen vandaan komen. Ze bleven vragen stellen! Veel leerlingen zagen op kaarten van rond 1600 al de plek waar zij nu wonen.
Er was ook een opgraving getekend op de vloer. Er lag zelfs een skelet. De leerlingen ontdekten daar hoe ze met behulp van jalons (roodwitte palen), waterpas en een hoekspiegel een rechte hoek kunnen uitzetten om de vondsten in te meten en vervolgens op schaal te tekenen. Dit onderdeel was weliswaar nog moeilijk, maar dat deed niets af aan hun enthousiasme.

Een nieuw vak in Rotterdam en een groot succes met veel dank aan de archeologen van het BOOR en ihb Marjolein van den Dries.