fbpx
020 – 280 17 00 EN

Bedankt Teijin, nu weten we het: Chemie is te gek!

17-03-2014

De afgelopen twee zondagen kregen de eerstejaars leerlingen les van onze sponsor Teijin Aramid. We hebben gigantisch veel geleerd over chemie en het werken in een fabriek. Tijdens de eerste les vroegen we de leerlingen iets mee te nemen wat met chemie te maken heeft.  “Wie heeft er nou iets chemisch thuis?! Dat is toch veel te gevaarlijk?”, was één van de gevleugelde eerste reacties. We weten nu dat chemie echt overal om je heen te vinden is. In plastics, in cosmetica, in auto’s en zelfs in je eten!

Tijdens de eerste zondag hebben we onze eigen haargel en priklimonade gemaakt, en lieten we een lampje branden op citroenen. We zijn er achter gekomen hoe groot een fabriek is, er zijn zelfs fietspaden in de fabriek! Ook hebben we veel geleerd over veiligheid in de fabriek. En wist je dat je als onderzoeker/uitvinder veel fantasie moet hebben?

De tweede zondag kregen we te horen wat Teijin nou eigenlijk maakt: Aramide! Aramide is een heel bijzonder materiaal. Dat erg licht, sterk, slijtvast en hittebestendig is. Je kan er supersterke kabels van maken, het toepassen in autobanden, remblokken en je kunt er kogelwerende vesten en helms van maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. We hebben zelf onze draadjes gesponnen en getest hoeveel kilo een draadje kan dragen. Aramide is bijna onbreekbaar, maar onze leerlingen konden de draad toch breken!

Het was een prachtige tweedaagse. Veel leerlingen zijn enthousiast geworden over het werken in een fabriek. Maar sommige leerlingen kwamen er ook achter dat het niet iets voor hun was vanwege de ploegendiensten en het veiligheidsrisico. Al met al zijn we weer een heel stuk wijzer geworden. Teijin Aramid Bedankt!