fbpx
020 – 280 17 00 EN

Beeldende Kunst: van kunstkijker naar kunstenaar

13-01-2014

De 1e jaarsleerlingen hebben voor de kerstvakantie het vak Beeldende Kunst gevolgd.

Tijdens het vak Beeldende Kunst staan de leerlingen vier lessen lang in de schoenen van zowel de kunstenaar als de kunstkijker. Met professionele kunstenaars (Nancy Swaanen, Dagmar Baars & Margot Roijackers) gaan ze aan de slag om zelf een tentoonstelling te maken en ontdekken ze gaandeweg wat daar allemaal bij komt kijken. Allereerst heb je een idee nodig; hoe komt dat tot stand? Hoe werk je dat idee vervolgens uit tot een kunstwerk? En hoe presenteer je je kunstwerk tenslotte in een tentoonstelling?

 

De eerste zondag van het vak Beeldende Kunst hebben de 50 enthousiaste eerstejaarsleerlingen een bezoek gebracht aan museum de Pont. Hier hebben zij in vier groepen een rondleiding door het museum gekregen van even enthousiaste rondleiders. Bij verschillende kunstwerken is er stil gestaan en zijn er vragen gesteld door de rondleiders aan de leerlingen: Wat voor gevoel heb je bij dit kunstwerk? Hoe komt het op je over? Wat wil de kunstenaar hiermee zeggen? De leerlingen zijn de eerste zondag dus in de schoenen van de toeschouwer gestart.

De volgende zondagen zijn zij zelf aan de slag gegaan als kunstenaar en kregen zij een opdracht mee:

Bouw een constructie/kunstwerk van allerlei materialen die je kunt gebruiken en maak gebruik van de eigenschappen van deze materialen. Je kunt van alles gebruiken als het maar niet te groot, scherp, zwaar of vies is. Denk hierbij aan: binnenbanden, wegwerpbekers, dopjes, kurken, piepschuim, karton, schroefjes, hout, knopen, prikkertjes, plastic zakken, bubbel plastic, netjes van een sinaasappel, natuurlijke materialen, textiel & verbindingsmaterialen, zoals: ijzerdraad, elastiek, lint, touw. Kleine restrictie: de leerlingen mogen geen gebruik maken van lijm en plakband.

Wat een creativiteit en goede ideeën zijn er gedurende die zondagen naar voren gekomen. Er is wel gebleken dat alle leerlingen durven te experimenten, uit te proberen en iets te creëren wat zij mooi vinden. De kunstwerken zijn allemaal erg mooi geworden en tijdens de expositie op de laatste zondag hebben wij een hoop trotse gezichten gezien. Niet alleen van de leerlingen, maar ook van de ouders, broertjes/zusjes, de gastdocenten, begeleiders en de docenten.

Ervaringen van Lamyae & Iman:

Wij hebben deze 4 zondagen geleerd over beeldende kunst.

De eerste week: hebben we kennis gemaakt met juf. Nancy. En hebben we gezien wat ze heeft gemaakt.Zoals: een bal van koffiefilters. En ook een soort bijenkorf gemaakt van wc rollen. En ook een soort van egel gemaakt van tyraps.

De 2de week : mochten we zelf iets maken. Maar dat moest zonder gebruik van lijm/plakband. dat deden we in groepjes van 4 kinderen. en bedachten we samen andere soort verbindingen. En dat was voor de eerste keer best moeilijk.

 

De 3de week: mochten we verder werken aan ons kunstwerk. Maar we moesten ook een uitnodiging maken voor de ouders/juf meneer. Die mochten komen kijken naar ons presentatie.

De 4de week: mochten de ouders komen kijken naar ons kunstwerk en mochten wij het gaan presenteren. De ouders kregen een kop koffie/thee. Na afloop mochten we ons kunstwerk naar huis meenemen.

Geschreven door: Lamyae en Iman.