fbpx
020 – 280 17 00 EN

Certificaat voor eerste lichting jonge IMCoaches

09-09-2019

Wervingscampagne nieuwe jonge coaches gestart

Afgelopen zaterdag hebben 55 trotse jongeren als eerste een Europass certificaat ontvangen voor hun inzet als IMCoach. Ruim zes maanden hebben zij zich vrijwillig ingezet voor leerlingen op de weekendschool, bijvoorbeeld door huiswerkclubs te begeleiden, CITO-trainingen te organiseren of gastlessen te geven over hun hobby of talent. In het Academiegebouw in Utrecht werden zij in het zonnetje gezet door onder andere Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het ministerie van VWS.


De jongeren maken deel uit van de eerste groep IMCoaches die zich heeft ingezet voor het Maatschappelijke Diensttijdprogramma (MDT) via Stichting IMC Weekendschool. Deze maatschappelijke diensttijd is een initiatief van VWS. Jongeren kunnen vrijwilligerswerk doen om te ontdekken wat voor werk of opleiding bij hen past, en kunnen zo ook iets extra’s doen voor andere jongeren. De werving voor de volgende groep enthousiaste jonge coaches is alweer gestart, via de website van IMCoach.

55 jonge IMCoaches ontvangen hun Europass certificaat voor hun inzet in 2019

Huiswerkclubs, gastlessen en begeleiding bij integratie
De jongeren die zaterdag hun IMCoach-certificaat hebben ontvangen, hebben zich op verschillende manieren ingezet. Zo hebben zij huiswerkclubs opgezet en begeleid, leerlingen ondersteund tijdens de lessen, kinderen begeleid bij hun integratie in Nederland, CITO-trainingen georganiseerd voor kinderen uit groep 7 en 8, of gastlessen gegeven over hun hobby of talent.

Waardevolle aanvulling
Aan het eind van het traject ontvangt elke IMCoach een Europass certificaat voor vrijwilligers. Dit is een persoonlijk bewijs van de ontwikkelde competenties en opgedane ervaring, uitgegeven door CINOP, en erkend door de Europese Commissie. Dat biedt jongeren een waardevolle aanvulling op hun CV en hun profilering naar toekomstige werkgevers. Het certificaat heeft een bewezen maatschappelijke impact en kan bijdragen aan het vinden van een betaalde baan.

Daarnaast krijgt de IMCoach een bredere blik op de wereld door kennis te maken met verschillende culturen en achtergronden. Op dit moment wordt bekeken of inzet als IMCoach ook studiepunten waard is; naar verwachting is dat dit najaar bekend. ‘Een van de lessen die ik als IMCoach heb geleerd, is: durf te vragen’, aldus fatima Aqba, een van de beëdigde coaches.

Meer dan 3.500 vrijwilligers zetten zich jaarlijks in als gastdocent of begeleider bij een van de lesprogramma’s van Stichting IMC Weekendschool. Het programma en het eindcertificaat voor de jonge IMCoaches zijn voorbereid en worden verder ontwikkeld door CINOP, samen met IMC Weekendschool en de jongeren zelf.