fbpx
020 – 280 17 00 EN

Chemische reacties in Groningen

21-03-2014

21 maart 2014
Chemie is echt overal om je heen. Dat leerden de eerstejaars in Groningen van onze sponsor Teijin Aramid. In plastic, cosmetica, in auto’s en zelfs in je eten!  Twee zondagen kregen de leerlingen les over Chemie en het werk in een fabriek. De gastdocenten vroegen de leerlingen iets mee te nemen wat met chemie te maken heeft. Gevleugelde reactie volgden: ”Wie heeft er nou iets chemisch thuis?! Dat is toch veel te gevaarlijk?” 

Tijdens de eerste zondag hebben we onze eigen haargel en priklimonade gemaakt, en lieten we een lampje branden op citroenen. We zijn er achter gekomen hoe groot een fabriek is, er zijn zelfs fietspaden in de fabriek! Ook hebben we veel geleerd over veiligheid in de fabriek. En wist je dat je als onderzoeker/uitvinder veel fantasie moet hebben?

De tweede zondag kregen we te horen wat Teijin nou eigenlijk maakt: Aramide. Aramide is een heel bijzonder materiaal. Dat erg licht, sterk, slijtvast en hittebestendig is. Je kan er supersterke kabels van maken, het toepassen in autobanden, remblokken en je kunt er kogelwerende vesten en helms van maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. We hebben zelf onze draadjes gesponnen en getest hoeveel kilo een draadje kan dragen. Aramide is bijna onbreekbaar, maar onze leerlingen konden de draad toch breken.

Al met al zijn we weer een heel stuk wijzer geworden. Veel leerlingen zijn enthousiast geworden over het werken in een fabriek. Maar sommige leerlingen kwamen er ook achter dat het niet iets voor hun was vanwege de ploegendiensten en het veiligheidsrisico. Teijin Aramid Bedankt!