fbpx
020 – 280 17 00 EN

Chocola & Kleurstoffen

13-03-2013

Chocola heb je in allerlei vormen – bitter, zoet, vol kleurstof of van pure cacao. Daar moesten we meer over te weten komen, en dus gingen de eerstejaars met een ‘chocolatier’ hun eigen chocola maken en deden de derdejaars smaakproefjes met een voedingsdeskundige!

Het Chocolade Atelier

Op 3 maart zijn de 1e jaars op bezoek geweest bij het Chocolade Atelier van Kees Raat. Daar hebben zij alle ins- en outs geleerd over cacao. Nu weten zij hoe je van een oneetbare, bittere en harde cacaoboon lekkere eetbare chocolade kan maken. Een heel lang en ingewikkeld proces! Maar zij zijn vooral zelf heel hard aan de slag gegaan en hebben caramel en bonbons gemaakt. Het was heel inspannend maar lonend, want iedereen ging met een zak vol chocola naar huis!

De Kleurstoffen Test

“Waarom is je Fristi roze van kleur? Is het omdat er zoveel rood fruit in zit of komt die roze kleur nog ergens anders vandaan?” Leerlingen uit het derde jaar kregen een gastles van docent horeca en voeding Dionne van Zijl. Tijdens een smaakpracticum ‘proeven met proeven’ kwamen leerlingen erachter welke rol je ogen, neus en tong spelen bij het proeven van voedsel. Ze zagen bijvoorbeeld dat als je de kleurstof van een Smartie verwijderd de Smartie net zo smaakt als een Smartie met kleur. Meer smaak, proeven en ander food? Ga dan op zaterdag 23 maart naar het Food Filmfestival in Amsterdam Oost. Klik op de link voor info http://www.foodfilmfestival.nl/nl/programma/6-kinderen/index.html.