fbpx
020 – 280 17 00 EN

Daar krijg je nog eens energie van

25-02-2013

Enexis verzorgt speciaal voor de leerlingen van Weekendschool Tilburg een enerverende dag vol leuke workshop rondom energie. Dus met veertig kinderen in de bus naar Eindhoven.

 

In Eindhoven worden we vriendelijk ontvangen door een team dat niet voor de eerste keer met de kinderen aan slag gaat. Dat is te merken,  de mannen hebben er duidelijk zin in en houden wel van een grapje.

 

Van opwekker tot stekker

De grote groep leerlingen wordt vlot in vijf groepen verdeeld en ze gaan op pad. Het gebouw van Enexis ruikt nog nieuw en leent zich perfect voor de workshops. De eerste workshop voor één van de groepjes is een rondleiding door energieland. We leren hoe energie wordt opgewekt en hoe het uiteindelijk in je huiskamer terecht komt. De meneer komt bijna niet aan zijn verhaal toe, zoveel vragen worden er gesteld. Het is duidelijk: niet alleen de mensen van Enexis, maar ook de leerlingen van de weekendschool hebben er zin in.

 

Even schakelen

Na een interessant verhaal is het wel even schakelen als de kinderen ook daadwerkelijk zelf aan de slag mogen. Waarom is dat schakelen? Nou, letterlijk in een open elektrisch systeem. De kinderen zien hoe dit in de praktijk gedaan wordt maar mogen de mouwtjes zelf ook opstropen. Dat zijn de dingen die de weekendschool zo speciaal maken. “Daar staat toch niet echt stroom op?”, vraagt 12-jarige Ussama. “Ja zeker wel”, laat de meneer hem schrikken. “Maar niet zoveel als dat in het echt is hoor”, stelt hij hem gerust.

 

Niet alleen om te chillen

De binnenkant van een transformatorhuisje ziet er een stuk spectaculairder uit dan de buitenkant, dat is één ding dat zeker is. “Zo zie je maar, transformatorhuisjes zijn niet alleen bedoeld om tegenaan te chillen”, zegt de meneer. De kinderen krijgen ontzettend veel op zich af. Hoe het werkt, waar het voor dient, wat de gevaren zijn. Het lijkt veel, maar niet genoeg. Er blijven vragen komen, helaas zijn er alweer twintig minuten voorbij.

 

Zwachtelen

Na zelf weer van energie te zijn voorzien, door een kleine intermissie met boterhammetjes en een colaatje van de netwerkschool, gaan de kinderen verder. Ze komen uit bij wat lijkt op een workshop zwachtelen, maar geneeskunde hebben ze al gehad. We gaan een heuse mofmontage maken, er wordt duidelijk uitgelegd hoe belangrijk het is en wat er allemaal bij komt kijken. Dan springen ze letterlijk het diepe in en mogen in het zand een kabelverbinding maken.

 

Storing

Bij de laatste workshop leren we hoe we een storing kunnen vinden in kabels. Het is best een pittig verhaal, gelukkig heeft de begeleider van deze workshop een duidelijke metafoor die het ook voor 12-jarige kinderen helemaal duidelijk maakt. Seda (12) springt maar al te graag het zand in om aan de hand van een demoprogramma opzoek te gaan naar de kink in de kabel.

Proef op de som

Na vijf van die geweldig leuke en leerzame workshops is het moment gekomen om te toetsen wie er het beste hebben opgelet. De energiequiz gaat beginnen en waar de strijd in eerste instantie onbeslist lijkt, zijn er uiteindelijk drie meiden en twee jongens die met een eigen vrachtwagen naar huis mogen. Denk nou niet dat we met 35 kinderen terug zijn gereden met de bus. Het zijn prachtige vrachtwagens, maar uiteraard miniatuur. Bij afsluiting merk je aan de reacties dat alle kinderen het erg naar hun zin hebben gehad. Het lijkt zelfs alsof ze nog wel een vijftal workshops aan zouden kunnen! Zo zie je maar:  Enexis daar krijg je nog eens energie van!