fbpx
020 – 280 17 00 EN

De Honours Academy van start

11-06-2021

Afgelopen weekend begonnen 12 gemotiveerde en enthousiaste alumni aan de Honours Academy bij ons programma IMC Alumni. Dit is de opleiding voor oud-leerlingen die meer richting zoeken voor hun vervolgopleiding na de middelbare school opdat zij later een passende plek in de samenleving weten te vinden. De opleiding is intensief, duurt in totaal een jaar en vergt veel toewijding van de deelnemers. Het werd daarom de start van een groot vervolgstudie avontuur voor deze oud-leerlingen waarin zij zichzelf en de arbeidsmarkt beter zullen leren kennen.

Op zaterdagmiddag ontmoetten de 12 deelnemers elkaar voor het eerst op locatie. Hoewel een aantal elkaar al kende, hadden veel elkaar nog nooit ontmoet. De gastdocenten hadden daarom een duidelijk doel voor ogen: van deze losse alumni een veilige groep maken. Door verschillende workshops en spelvormen leerden de jongeren elkaar kennen en ontstond er vertrouwen. Aan het eind van het weekend gaven de jongeren aan dat ze de ruimte voelden om vragen te kunnen stellen, hun verhalen te delen en zich kwetsbaar op te stellen; één voor één voorwaarden om je individueel maar ook als groep te kunnen ontwikkelen.

Sprong in het diepe

Wat er allemaal op de planning stond voor dit weekend, maar ook voor de rest van de opleiding, wisten de alumni van tevoren nog niet goed. Ze maakten hierbij dus een sprong in het diepe. De Honours Academy brengt alumni in contact met bijzondere mensen, bedrijven en plekken uit verschillende sectoren van de samenleving. Ze krijgen hierbij een inkijk in de wereld van verschillende vakgebieden en krijgen hiermee de kans om te ontdekken welke zij interessant vinden en welke bij hen passen. Daarnaast volgen ze een intensief persoonlijk ontwikkeltraject waarin zij zichzelf beter leren kennen, zodat ze aan het eind van de Honours Academy een goed gemotiveerde keuze voor een vervolgopleiding kunnen maken. Ook worden ze gekoppeld aan een mentor uit het bedrijfsleven en bouwen ze aan een netwerk dat later van pas zal komen. Ze zullen in de komende maanden dus veel over zichzelf gaan ontdekken, waar hun interesses, maar bijvoorbeeld ook hun valkuilen liggen en zullen in contact komen met veel nieuwe mensen en organisaties die hen een inkijkje kunnen geven in hun eigen keuken. Er staan hen dus nog veel inspirerende momenten te wachten.

Grenzen opzoek en verleggen

“Het is een kwestie van uit je comfortzone stappen, jezelf openstellen. Je leert door je grenzen op te zoeken. Als je altijd maar in je veilige haventje blijft, dan kan je jezelf of een ander ook niet zo snel verrassen met jouw kwaliteiten.” Deze woorden van een van de deelnemers kwamen na de workshops die werden gefaciliteerd door Master Yr Life en door gastdocenten Wout van Wengerden (ex-topsporter) en Marvin Michel (mede-directeur van Vondelgym), volledig overeen met wat zij de groep wilden leren. “Als iets één keer niet lukt, is er geen sprake van falen, het is oké als je het op een andere manier weer probeert.” Legde van Wengerden uit. “Het is juist belangrijk om risico’s te nemen in het leven.” Iets wat ook Marvin Michel beaamde. Tijdens zijn verhaal waarin hij vertelde hoe hij het roer drastisch omgooide in zijn eigen leven, raakten de deelnemers verder geïnspireerd.

In het rugzakje

Tijdens het weekend spraken de deelnemers hun wensen uit voor wat ze willen leren. Waar de een echt op zoek wilde gaan naar de eigen kwaliteiten en talenten, was voor de ander het beter leren omgaan met mensen, een belangrijk punt. Allemaal hopen ze hun onzekerheden wat meer over boord te kunnen gooien nu ze weten dat een avontuur zoals deze heel spannend is, maar ook vooral heel waardevol en leuk. Deze ervaring nemen ze samen met hun fysieke portfolio voor de volgende sessies mee in hun rugzakje.

 

Meer lezen over de Honours Academy? Klik dan hier.