fbpx
020 – 280 17 00 EN

Eerstejaars van Delfshaven en Zuid krijgen les op het strand

25-06-2014

Een zonnige lesdag op de Natuurschool in Ouddorp  voor alle eerstejaars van de twee Rotterdamse vestigingen, mogelijk gemaakt door sponsor Cardano. Op het strand, achter windschermen: drie zandlokalen, drie natuurgidsen in mooie groene hesjes. Zitten in het zand, je voeten ingraven, je benen.  Lekker warm. Zand uit je hand laten stromen.

Luisteren, vragen, kijken. Welke dieren en planten kom je tegen in 25 cm diep zeewater? Op de grote afbeeldingen zijn ze mooi en griezelig tegelijkertijd. Krabben, kreeftjes, pietermannetjes. Maar hoe zien ze er levend uit? Dat ontdek je als je gaat korren: vissen met een sleepnet.

Maar dat gaat niet zo maar. Samenwerken moet je. Anders vang je niets!

Het net slepen over de bodem van de zee is een zware klus. Met vier kinderen trek je steeds een stukje. Ploeteren in het water. Wat is dat leuk! Wisselen van trekploeg. En nog eens. De opbrengst is de moeite waard. In een bak met zeewater drijft en zwemt de vangst uit het net.

Platvisjes, kwallen, wat wieren, een zeepaardje zelfs, heremietkreeftjes. Spannend om ze over je hand te laten lopen. Een kwalletje vasthouden? Wat ligt die stil. Nee, hij bijt niet. En dat platvisje… Een bewegend stukje zand lijkt het. Mooie schutkleur.

Wat is de zee fijn. Spatten, spetteren, rennen. Je broek nat, je jurk, je haar….

Jammer als je weer naar huis moet!