fbpx
020 – 280 17 00 EN

Digitale media in Rotterdam Delfshaven

06-05-2016

Tags, firewalls, servers. De tweedejaars leerlingen van Rotterdam Delfshaven kunnen u er alles over vertellen na hun bezoek aan Intermax Hosting. Twee zondagen ontmoetten zij de programmeurs van Intermax en leerden zij een andere kant van het internet kennen: de achterkant van het internet welteverstaan.

‘Maar we hebben toch wifi?’ vraagt Prijay na het zien van dikke internetkabels. ‘Zeker,’ antwoordt gastdocent Herwin Jan, ‘maar dat is voor korte afstanden. Zonder kabels geen internet.’ Kabels verbinden de ene computer met de andere over afstanden van duizenden kilometers, onder de grond en over de zeebodem. Het precieze antwoord op Prijay’s vervolgvraag (hoeveel kilometers aan kabels liggen er dan op de zeebodem?) moest de gastdocent de tweedejaars schuldig blijven.

Intermax Hosting beheert een stukje internet en zorgt ervoor dat klanten daarop prettig kunnen werken. Een verbinding moet snel en vooral ook veilig zijn. Waarom? ‘Nou, internet is net als de echte wereld. Er zijn soms mensen die spullen van anderen willen stelen. Met een moeilijk slot op de deur komen die dieven minder makkelijk binnen.’

De leerlingen namen een kijkje in het datacenter, maakten zich HTML-codering eigen en stelden vragen over cijfers, letters en flitsende strepen op schermen aan de muur. Leerlingen werkten met kabels en codes, bouwden een webpagina en programmeerden een virtueel data center. Het was zoeken, proberen, doorzetten. ‘Eigenlijk net als puzzelen,’ besloot Hassan.