Na een excursie aan het Elizabeth Ziekenhuis vorige week, zou je misschien denken dat je alle beroepen binnen een ziekenhuis wel kent. Niets bleek minder waar toen de eerstejaarsleerlingen afgelopen zondag 16 juni te gast waren bij het Twee Steden Ziekenhuis.
Urologie
Dat uroloog zijn ook een beroep is, vonden de leerlingen in eerste instantie opmerkelijk. ‘’Waarom zou je met plas willen werken?’’. Dokter Wijsman beantwoordde al dit soort vragen van de nieuwsgierige leerlingen. De antwoorden waren duidelijk en inspirerend, waardoor de leerlingen al snel begrip en respect kregen voor het beroep. ‘’Eigenlijk is het wel heel fijn dat er een dokter is die niks vies of raar vindt. Ook als je bijvoorbeeld blaasontsteking hebt wil je weer gezond worden, toch?’’. Medeleerlingen knikten instemmend. Aan het einde van de dag toonden een paar leerlingen trots een echofoto; ‘’De dokter heeft gekeken en mijn nieren zijn helemaal in orde juf!’’.
KNO-arts
Een ander spraakmakend beroep was die van de KNO-arts. ‘’Gebruikt u handschoenen of moet u met uw blote handen al het snot en oorsmeer aanraken?!’’. De leerlingen werden gerust gesteld door de arts: ‘’Ik draag plastic handschoenen. Doen jullie die ook maar gauw aan. Hygiene is heel belangrijk!’’. Met de blauwe handschoenen aan, keken de leerlingen met ingehouden adem toe hoe waaghals Abdirachid (zie foto) een slangetje in zijn neus liet brengen. Het slangetje ging door de neusholte, en kwam zo uit in de keel. De leerlingen konden zo in de neus van hun klasgenoot kijken. Een beetje vreemd om te zien, maar wel super stoer.
Kindergeneeskunde
Bij de kinderarts mochten de leerlingen zelf even dokter zijn. Ze meetten bij elkaar de bloeddruk op en checkten de hartslag. ‘’Niets aan de hand Nael, je bloeddruk is goed en je hart klopt!’’, zegt leerling ‘dokter Ahmed’ geruststellend. Nadat geconcludeerd was dat iedereen in orde was, gingen de leerlingen oefenen hoe zij een pasgeboren baby’tje met zuurstofgebrek kunnen redden. Iedereen pompten met een zuurstofmasker voorzichtig het zuurstof in de baby pop. ‘’Het buikje gaat weer op en neer, ik kan baby’s redden!’’, zegt Ginaijro trots.
Ambulance
‘’Waarom gaan we naar buiten juf?’’. Al gauw zagen de leerlingen de felgele ambulance staan aan de overkant van de weg. ‘’Waarom zijn ambulances eigenlijk geel?’’ is een van de eerste vragen die gesteld wordt aan de ambulancebroeder. Geel valt op, maar wat valt nog meer op? Juist, sirenes! Tot grote vreugde van de leerlingen, werden kort de sirenes geluid. ‘’Wat gaat dat hard!’’. Na het uitleggen van fase 1 (binnenkomen van een melding bij de ambulance) tot aan de laatste fase (aankomen bij het ziekenhuis) en uitleg van de materialen, komt het langverwachte moment. De leerlingen mogen allemaal even achter het stuur zitten in de ambulance. ‘’Mag ik ook een stukje rijden meneer?’’. Daar moeten ze helaas nog een paar jaar mee wachten, tot ze 18 jaar zijn. O ja, en hard studeren niet te vergeten.
Aan het einde van de dag zaten de leerlingen voldaan in de weekendschoolbus, op weg terug naar huis. Een ambulance is een stuk spannender dan de weekendschoolbus, maar toch hopen de leerlingen niet gauw weer in een ambulance terecht te komen. ‘’Dat zou namelijk niet veel goeds betekenen’’!. TweeSteden Ziekenhuis, bedankt voor deze interessante dag en hopelijk tot volgend jaar (niet als patient, natuurlijk…)!