fbpx
020 – 280 17 00 EN

Een beroep doen op 20 beroepen

09-02-2015

Wat doe je met beroepen waarvan je soms niet weet hoe je ze in een compleet vak moet plaatsen? Wat doe je met enthousiaste gastdocenten die nog een keertje in het jaar terug willen komen om nog meer te doen? Wat doe je als er gewoonweg niet genoeg zondagen in een jaar zitten om alle beroepen te behandelen die je zou willen? Het antwoord op al deze vragen is simpel: je last een supertoffe workshopdag in!

De drie jaarco’s zaten vorig jaar nog met de handen in het haar. Wat te doen met al die leuke aanmeldingen. Wat te doen met al die inspiratie. Toen kwamen ze met de workshopdag op de proppen en dit jaar werd daar eigenlijk traditie van gemaakt. Maar liefst 20 workshops werden aangeboden aan de ruim 120 leerlingen van IMC Weekendschool Tilburg.

Twee weken geleden kregen de leerlingen een keuzemenu in de handen gestopt. Voor ieder wat wils, maar bedenk je zo vertelt meneer Robbert aan zijn eerstejaarsleerlingen: “Maak een top 5 en wij kiezen er zeker twee uit die je mag doen, maar let wel: op de dag zelf volg je er drie. Er bestaat dus een kans dat je ook bij een workshop wordt ingedeeld die niet bij je voorkeuren hoorde.”  “Waarom?”, vraagt een duidelijk verbaasde Quinty.  Jamaël denkt het wel te weten: “Op de weekend leer je van alle beroepen, dus ook van beroepen waarvan je niet meteen weet of het iets voor je is. Dat moet je ook proberen!” Een staande ovatie volgt.

De leerlingen van alle drie de jaren moeten keuzes maken uit vakken als acupunctuur, leger, graffiti, stewardess, horeca, mode, kapper en nog veel meer. “Vet, DJ!. Dat heb ik altijd willen worden. Gianno zet een paar uitroeptekens bij zijn eerste keuze. Na het inleveren is het afwachten geblazen…

Twee weken later is het zover. In de centrale hal van de universiteit krioelt het van de mensen, het is een gezellige boel. Alles en iedereen staat door elkaar. Alle gastdocenten en andere vrijwilligers zijn er helemaal klaar voor. De leerlingen arriveren om elf uur. Massaal rennen ze naar hun opstartlokaal toe, iedereen is enorm benieuwd wat er op het lijstje staat. De workshopdag is weer begonnen.

Alle kleine professionals gaan aan de slag. De personal trainer neemt een groepje mee het bos in. Daar staat een groepje met spuitbus in de hand een kunstwerk op hardboard te spuiten bij de workshop Graffiti. Niet ver daar vandaan wordt een bouwwerk van bamboe en elastiek neergezet bij Architectuur. Onderweg naar binnen worden we vastgelegd bij door de leerlingen bij Fotografie. Overal is leven in de brouwerij en overal vind je lachende gezichten.

Bij Horeca wordt heerlijke chocolade gemaakt nadat eerst even wat meer duidelijkheid is geschept over de etiquette in restaurants en hotels. Een paar lokalen verder wordt er gedanst bij de cursus Hip Hop dansen en een etage later worden er ijverig teksten geschreven bij de workshop Rap. Het is veel, heel veel, te veel om nu op te noemen. Bij de afsluiting van de dag wordt pas echt duidelijk hoe geweldig de leerlingen het hebben gevonden, ze strooien met de hoogste cijfers. Het was gewoon een kei vette dag!