Bouwbedrijf Max Bögl laat leerlingen van IMC Weekendschool Amsterdam West voor het eerst kennis maken met de bouwwereld. Op de bouwplaats van de toekomstige Spaarndammertunnel kregen twee klassen een rondleiding en een ‘echte’ bouwopdracht.
Hans de Koning, directeur van Max Bögl Nederland en gastdocent: “Met deze dag willen wij jonge mensen enthousiast maken voor hun toekomst en hun keuzes.”
Wat is de wereld van de bouw? Welke projecten doen wij en hoe bouwen wij hier in Amsterdam West aan een tunnel? Met deze vragen introduceerde Hans de Koning zondag 6 december de gastles van Max Bögl Nederland aan de tweedejaars leerlingen (11-12 jaar oud) van IMC Weekendschool, vestiging Amsterdam West. Deze vestiging is een van de tien locaties van IMC Weekendschool, waar jongeren drie jaar lang kennismaken met verschillende sectoren, bevlogen professionals ontmoeten en interessante beroepen ervaren. Acht medewerkers van het bouwbedrijf namen de leerlingen daarom niet alleen mee in een rondleiding over de bouwplaats, maar daagden de leerlingen ook uit met een ‘tunnelsimulatie’.
Hoe bouw je een tunnel?
Met helmen op, veiligheidsinstructies en laarzen aan liep de eerste groep over het bouwterrein, aan de rand van de Staatsliedenbuurt. Projectleider Jens Dederichs vertelt dat er hier maandag tot en met zaterdag flink wordt gewerkt, van 7:00 tot 19:00. “Zo vroeg?”, reageerde een aantal leerlingen. De groep trekt langs verschillende machines en werkplekken. “Wat doet die hijskraan,” vraagt Jens aan de leerlingen, “en waarom staan er allemaal palen in de grond?” De leerlingen hadden zelf ook volop vragen. “Waarom komt deze tunnel hier?” “Hoeveel mensen werken morgen op de bouwplaats?” “Is de tunnel alleen voor auto’s of ook voor fietsers?” Hans de Koning, eveneens gastdocent bij de rondleiding, vond de vragen verhelderend en verfrissend: “Wat mij altijd verrast zijn de eerlijke en pure vragen die alleen door kinderen gesteld kunnen worden.”
Er was één vraag waar de leerlingen zelf actief mee aan de slag gingen: hoe zorg je er voor dat een tunnel stabiel blijft in het water? De proef werd op de som genomen onder leiding van Sjoerd Bakkum, werkvoorbereider bij de Spaarndammertunnel en verantwoordelijk voor de juiste bouwtekeningen. Hij introduceerde het probleem van de natte, Amsterdamse grond: het hoge grondwater. Vervolgens maakten de leerlingen hun tunnel – in de vorm van een maquette – zo stabiel mogelijk met een beperkte hoeveelheid tape, klei en satéprikkers. Alle tunnels werden natuurlijk getest: blijft de tunnel op zijn plek, gaat de tunnel drijven of zinkt de tunnel als er water bij komt? De aanmoedigingen en het gejuich van de leerlingen galmden door de bouwkeet. Het enthousiasme van de kinderen leek welhaast ongelimiteerd, vertelt Sjoerd achteraf: “Zelfs aan het einde van de dag zaten ze bij het testen van hun constructies op het puntje van hun stoel. Eén meisje viel bijzonder op: zij leidde het gesprek bij het voorbereiden, maakte tekeningen en zelfs een boodschappenlijst voor de benodigdheden. Allemaal eigenschappen die we in de bouw goed kunnen gebruiken!”
IMC Weekendschool
Op IMC Weekendschool krijgen nieuwsgierige jongeren les van artsen, politieagenten, journalisten, ingenieurs en nog veel meer bevlogen professionals. Deze professionals delen hun passie en laten de leerlingen hun vak beleven. Zo wakkert IMC Weekendschool de motivatie van jongeren aan, want als je weet wat er later allemaal mogelijk is ben je als leerling meer gedreven. IMC Weekendschool heeft tien vestigingen in zeven steden in Nederland. Zij wordt gedragen door partners uit het bedrijfsleven en fondsen. Eerder verzorgde Max Bögl Nederland een gastles voor vestiging Nijmegen. Het is de eerste keer dat dit bedrijf samenwerkt met vestiging Amsterdam West. De bouw van de Spaarndammertunnel (eind 2017 klaar) vormde een mooie aanleiding om ook jongeren uit Amsterdam West kennis te laten maken met de bouwkunde.
* foto’s: Josine Voogt