fbpx
020 – 280 17 00 EN

Een dagje Rechtbank Rotterdam

04-11-2014

Rechtbank Rotterdam ging afgelopen zondag speciaal open voor onze eerstejaars, die het vak Recht zouden afsluiten met een heuse rechtszaak. Eenmaal door de controlepoort, waar alle jassen en tassen werden gescand, stond hen een peloton aan gastdocenten te wachten: rechters, advocaten, officieren van justitie, griffiers, bodes, beveiligingsmedewerkers en zelfs mensen van de parketpolitie.

Zitting

De President van de Rechtbank, mevrouw De Lange, opende de lesdag. Al gauw togen de leerlingen in groepen naar de drie zittingszalen, waar ze in de beroepsgroepjes een casus kregen voorgelegd, daarbij begeleid in hun rol door de professionals. De jonge rechters, advocaten, griffiers en officieren van justitie werden tijdens een zitting geconfronteerd met de verdachte. En na het proces van bevragen door de rechters, de verdediging door de advocaten en de eis werd er na conclaaf van rechters en griffiers een uitspraak gedaan. De toga’s konden uit waarna de leerlingen hun certificaat Recht ontvingen van Silvia Gawronski, coördinator van dit vak namens advocatenkantoor NautaDutilh.

De gastdocenten kregen een groot applaus van de leerlingen die op hun beurt nog werden verrast met een goodie bag van de rechtbank. Rond drie uur keerden de leerlingen huiswaarts, een fantastische ervaring rijker, en sloot Rechtbank Rotterdam haar deuren.