fbpx
020 – 280 17 00 EN

Een ei beschermen en de wet van Archimedes

14-04-2015

Zondag 12 april kregen de eerstejaarsleerlingen van IMC Weekendschool Den Haag hun eerste les Techniek. Er is veel geëxperimenteerd!

Een van de opdrachten die dag was om iets te maken waardoor een rauw ei niet kapot gaat wanneer je het laat vallen. De leerlingen gingen meteen enthousiast aan de slag en maakten parachutes, pakten hun ei helemaal in met watten en papier of bedachten om een stuk vuilniszak boven de grond te houden zodat het ei minder hard zou vallen. Aan het eind van de les begrepen de leerlingen waarom een ei kapot valt (omdat de grond hard is, omdat het heel hard naar beneden valt, omdat het een dun schilletje heeft) en wat je kunt doen om dit te veranderen (de ondergrond zacht maken, zorgen dat het minder hard valt of het schilletje beschermen). Bijna alle eieren hebben het overleefd!

De andere opdracht was om een duikertje te maken van een rietje, een nietje en een paperclip. Als je dit in een afgesloten fles water doet en je knijpt in de fles, dan gaat het duikertje naar beneden. Wanneer je de fles loslaat, gaat het duikertje weer omhoog. Na even knutselen en elkaar helpen, is het bij iedereen gelukt. En hebben de meeste leerlingen meerdere duikertjes gemaakt! Maar hoe kan dit nou? Water duwt alles wat erin zit weer omhoog. Dit is ontdekt door Archimedes, die – zoals Khaled aan het einde van de les wist te herhalen – in Griekenland woonde en toen hij in bad zat erachter kwam dat zijn been onder water lichter was dan boven water.