fbpx
020 – 280 17 00 EN

Een voorproefje op de Horeca Vakschool Rotterdam

02-10-2013

Twee zondagen hebben onze derdejaars op de Horeca Vakschool de handen uit de mouwen kunnen steken. Zo maakten zij op een leuke manier kennis met de verschillende beroepsopleidingen op deze school.

Werken in de keuken

Zodra we arriveren gaat de helft van de groep naar de bakkerij. De leerlingen leren over de samenstelling van het deeg en het  proces van het rijzen. Daarna gaan ze een grote deegbol met een machine in 15 kleinere bolletjes verdelen. Stuk voor stuk worden de bolletjes met aandacht gekneed en uitgerold, en voordat ze de oven in gaan nog bedekt met ui en kaas. Een heerlijke combinatie blijkt als de broodjes bruin en geurend uit de oven komen! De leerlingen gaan opnieuw enthousiast aan de slag met het speculaasdeeg en even later verdwijnen ook de bakplaten met koekjes in de oven.

In de keuken weten de leerlingen ook van aanpakken. Zij gaan een pastaschotel maken met halalvlees of kip. Onder het  toeziend oog van de koks rullen de leerlingen het gehakt fijn in de hete olie. Daarna worden de andere ingrediënten toegevoegd. De leerlingen leren snel de kneepjes van het vak, ze kunnen de kruiden vliegensvlug fijnhakken. Terwijl een hand op  de punt van het koksmes drukt, beweegt de andere hand het mes snel op en neer op de snijplank. Ook in het opmaken van een koude schotel en het garneren van een dessert laten ze hun talenten zien!

Leren serveren

In het restaurant is een ander groepje leerlingen druk in de weer met het dekken van de tafels. Zij leren serveren en met een hand meerdere borden dragen! Als de leerling-koks trots met hun heerlijke maaltijd in het restaurant arriveren en iedereen aan tafel gaat, kunnen de gastheren en gastvrouwen hun kennis van de etiquette laten zien!

Ook in de bakkerij ruikt het heerlijk en staan de tafels vol met verse broodjes en heerlijke speculaasjes. De leerlingen hebben al geproefd! Maar ook thuis zullen de kaasbroodjes en koekjes vast en zeker goed smaken!

Voor meer info zie   www.hvsr.nl