fbpx
020 – 280 17 00 EN

Eerstejaars ‘bouwen aan hun toekomst’

27-05-2014

Afgelopen zondag liepen we met onze eerstejaars naar de Kop van Zuid, naar Las Palmas, waar De Jong Gortemaker Algra architecten is gevestigd. Acht gastdocenten ontvingen de leerlingen in hun mooie, grote architectenbureau. De groepstafels stonden opgesteld en de voorbereidingen voor het maken van de maquettes waren getroffen.

Nieuwe woning voor burgemeester Aboutaleb

Allerlei materiaal lag uitgestald om de opdracht met verve uit te kunnen voeren: een nieuwe woning voor burgemeester Aboutaleb. Iedere groep wijdde zich aan een verdieping. De gastdocenten bedachten samen met de leerlingen eerst de plattegrond, waarna ze aan de slag konden om ‘hun’ verdieping vorm te geven. Dat ze hun fantasie de vrije loop konden laten gaan kwam tot uiting in allerlei vrolijke onderdelen in het interieur. Opvallend waren de vele zwembaden die het huis uiteindelijk telde.

Rondleiding

Om de beurt werden de leerlingen ook nog eens door de diverse werkruimtes rondgeleid. Zo zagen ze de indrukwekkende print- en, kopieerruimte, de maquettekamer, de werkplekken van de architecten.

Een andere activiteit was de uitleg over het tekenprogramma Sketchup op een heel groot scherm. Wat er allemaal mogelijk is om als architect je plannen rond een ontwerp visueel te maken, konden ze zo ervaren. Wie er zelf mee aan de slag wil kan via een website beginnen. Als voorbeeld was Huis Sonneveld op het scherm gezet, de museumwoning  die ze een week eerder bekeken hadden.

Presenteren

Aan het eind van de dag presenteerden de leerlingen in groepjes enthousiast, aan elkaar en aan de gastdocenten, de maquette van de verdieping die ze gezamenlijk hadden gemaakt. De verdiepingen werden gestapeld.

Het was de vierde keer op rij dat dJGA onze leerlingen de kans gaf om te bouwen aan hun toekomst. Een onvergetelijke lesdag! Bedankt dJGA!