fbpx
020 – 280 17 00 EN

Eerstejaars ‘herinneren’ het Vergeten Bombardement

26-03-2014

Hoe is het eigenlijk om gastdocent te zijn? Dat kun je het allerbeste ervaren door zelf gastdocent te zijn! En die gelegenheid deed zich afgelopen zondag voor toen onze lesdag in het teken stond van het Vergeten Bombardement. De jaarco kroop weer even in haar historicus-huid om de leerlingen in te wijden in een stukje wijkgeschiedenis van Delfshaven.

Op 31 maart 1943 werd Delfshaven getroffen door een zwaar bombardement van … de Amerikanen. De bommen waren bedoeld voor de scheepswerf van Wilton-Feijenoord, in handen van de Duitsers, in Schiedam. Over de werkelijke oorzaak van deze misser, waarbij 16.000 Delfshavenaren dakloos raakten en 400 doden vielen is nog steeds geen duidelijkheid.

Ooggetuige van de Mariaschool

Het Oorlogsverzetsmuseum Rotterdam bleek educatief materiaal in huis te hebben, geschikt voor onze leerlingen, zoals een DVD met ooggetuigenverslagen van Delfshavenaren die tientallen jaren na dato nog steeds de sfeer wisten op te roepen. Ook gebruikten we de herinnering in verhaalvorm over het bombardement. Een leerling van de Mariaschool beschreef zijn herinnering uit 1943. Wij hebben leerlingen van deze school. En dat maakte alles heel tastbaar en dichtbij.

Het bewegende beeldmateriaal en het verhaal raakten de leerlingen. Hun vragen en opmerkingen getuigden van inlevingsvermogen en betrokkenheid.

Monument ontwerpen

Ze weten nu dat het park aan de Gijsinglaan Park 1943 heet en dat het kunstwerk, de grote roestige cijfers 1, 9, 4 en 3 die verspreid over het grasveld liggen, tezamen een monument vormen, als herinnering aan het Vergeten Bombardement.

Aan het eind van de lesdag vroegen wij de leerlingen om zelf een monument te ontwerpen voor een gebeurtenis die zij een herinnering waard vonden. Voor de ene leerling een lastige opdracht, voor de ander geen punt. Wie dat wilde, mocht zijn of haar ontwerp in de kring laten zien en toelichten. Vele leerlingen lichtten hun ontwerp toe en meestal ging er een ontroerend verhaal achter schuil.

En de gastdocent-jaarco? Zij realiseerde zich hoeveel voldoening zo’n les met gemotiveerde leerlingen geeft. En de intensieve voorbereiding neem je daarbij graag voor lief!