fbpx
020 – 280 17 00 EN

Eerstejaars in operatiekamer van Erasmus MC

11-03-2014

Als onderdeel van het vak Geneeskunde mogen onze eerstejaars een kijkje nemen in de operatiekamer en in de uitslaapkamer van het Sophia Kinderziekenhuis, dat bij het Erasmus MC behoort. Er staan op deze dag wel 10 enthousiaste gastdocenten klaar Voordat ze de operatiekamers in mogen, hullen ze zich eerst in operatiekleding: jassen, mondkapjes petjes en overschoenen. In de operatiekamer is alles in gereedheid gebracht voor de ontvangst van de jonge ‘studenten’.

Op de operatietafel

Wie wil er op de operatietafel gaan liggen, vraagt de anesthesiologieassistent? Enkele vrijwilligers melden zich daarvoor aan. Alles rond de voorbereiding van de operatie wordt heel duidelijk uitgelegd, van de zuurstofmaskers tot aan de bloeddrukmeters en de registratie van de hartslag en de ademhaling. Het is te merken dat onze gastdocenten dagelijks met kinderen werken!

Ook aan de strenge hygiëne wordt aandacht besteed. Een van de leerlingen helpt de assistente van de chirurg om haar schort dicht te knopen terwijl zij daarvoor haar handen met handschoenen in de lucht steekt; niets aanraken wat niet steriel is!

Vragen in de uitslaapkamer

Behalve de operatiekamer, bekijken de leerlingen de uitslaapkamer, waar vrolijk gekleurde vlinders het plafond sieren. Ook daar leren ze meer over de beroepen van de medewerkers, over de functie van de ‘kamer’, over de apparatuur en waarvoor die wordt gebruikt. De leerlingen houden niet op met vragen stellen.

Uit de quiz die gastdocenten Alice en Renate aan het eind van de dag met de leerlingen doen blijkt hoe veel nieuwe kennis ze deze dag hebben opgedaan!