fbpx
020 – 280 17 00 EN

Eerstejaars naar OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam

06-05-2014

Als vervolg op de lesdag over het Vergeten Bombardement gingen de eerstejaars, net voor alle herdenkingen in mei, naar het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam.  Onze leerlingen wisten niet dat dit museum zo dichtbij hun eigen huis te vinden is!

Brisantbommen en voedselblikken

Vol belangstelling bekeken ze er voorwerpen en foto’s van het  bombardement en speurden ze naar antwoorden op vragen daarover.  Een brisantbom maakte veel indruk, evenals de eigenhandig gemaakte kacheltjes en voedselblikken die aan het eind van de oorlog gedropt werden.

Marokkaanse soldaten verdedigden Zeeland

Tot slot zagen ze een bijzondere documentaire over Marokkaanse soldaten die deel uitmaakten van Franse legereenheden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer twintig Marokkaanse militairen van het Franse legeronderdeel zouden zijn gesneuveld bij de verdediging van Zeeland in mei 1940 en liggen begraven in Kapelle.

OorlogsVerzetsMuseum veranderd

Het was overigens de laatste keer dat de weekendschool het OorlogsVerzetsMuseum in de oude gedaante bezocht. Binnenkort wordt het educatieve concept totaal veranderd in een meer eigentijdse versie. Daarbij wordt van de leerlingen een actieve eigen inbreng verwacht en de aandacht ook gericht op andere, hedendaagse conflicten in de wereld. Maar wel met de Tweede Wereldoorlog als uitgangspunt. Daarbij spelen hedendaagse communicatiemiddelen, zoals iPads en bewegende beelden, een belangrijke rol. Onze tweedejaars gaan daarvoor binnenkort als kritische ‘experts’ aan de slag in het museum!