fbpx
020 – 280 17 00 EN

Eigen rechter spelen…

02-07-2014

Inmiddels is het alweer eventjes geleden, maar op zondag 15 juni hadden de 2ejaars een zeer bijzondere afsluiting van het weekendschooljaar. Als laatste les van het vak Recht, was de groep te gast bij de Rechtbank in Breda. De Rechtbank opende speciaal voor de 2ejaars hun deuren, en wat zij achter die deuren hebben ervaren is het lezen zeker waard…

Bij binnenkomst werd al gauw duidelijk dat je niet zomaar de Rechtbank in komt. Iedere leerling moest door de scan en ook hun tassen en inhoud van hun zakken werden gecontroleerd. Toen de parketpolitie grapte dat telefoons verboden waren, kreeg menig 2ejaarsleerling het benauwd. Uiteindelijk werd gelukkig iedereen, inclusief telefoon, goedgekeurd en kon de dag dan toch echt beginnen! In vijf verschillende groepen gingen de leerlingen uiteen:
– 2 verschillende groepen rechters, onder begeleiding van rechters Marjorie de Kok en Astrid de Weert.
– 2 verschillende groepen advocaten, onder begeleiding van advocaten Theo ten Velde en Edwin Aerts.
– 1 groep officieren van justitie, onder begeleiding van officier van justitie Rob Jacobs.

Ieder groepje nam plaats in een eigen ruimte, achter hele dikke deuren zodat niemand afgeluisterd kon worden. Samen bereiden zij, in hun rol als echte advocaten/rechters/officieren een zaak voor, waarvoor ‘s middags de zitting plaats zou vinden. Ook kregen de groepjes, in het kader van goede voorbereiding, een rondleiding door het cellencomplex die zich onder de Rechtbank bevindt. Verstijfd bleven de 2ejaars staan, bij het horen van geschreeuw dat vanuit de cellen kwam. Sommigen waren zo stoer om door het luikje de cel in te kijken en zagen daar twee verdachten. Zij waren in afwachting van de zitting later die dag. Nu werd het allemaal wel heel echt, wat de 2ejaars des te serieuzer maakten om de zaak goed voor te bereiden.

Na de goede voorbereiding in de ochtend, was het ‘s middags tijd voor het ‘echte werk’. De advocaten namen, samen met hun client (de verdachte), plaats in de zittingzaal. De rechters en officieren werden welkom geheten, vervolgens kon de zitting starten. Uiterst serieus werd er gehandeld. De officieren eisten straf, rechters ondervroegen de verdachten, de advocaten verdedigden hen op hun beurt. De verdachten waren de wanhoop nabij en gooiden alles in de strijd om hun onschuld te bewijzen. Toch geloofden de rechters hier niet in. Het eindoordeel luidde als volgt: de ene verdachte krijgt een werkstraf van 60 uur ter vervangen door 30 dagen hechtenis en ze moet een schadevergoeding van € 600 betalen. Voor de andere verdachte waren ze nog strenger: hij moet een schadevergoeding van € 8.500 betalen en 12 maanden de cel in, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Namens de 2ejaarsleerlingen bedanken we de Rechtbank Breda en alle gastdocenten voor deze ontzettend toffe, leerzame dag. Een betere afsluiting van het 2e jaar is er niet!