Wat een mooie lessenreeksen Geneeskunde en Wetenschap hebben we achter de rug. Zo’n 50 eerstejaars en 35 tweedejaars doken in de wereld van het menselijk lichaam, DNA, plantjes en diertjes.
Er werd onderzoek gedaan, op elkaar geoefend en gegriezeld. Er ging een wereld voor ze open! Dank Elsevier voor het mede mogelijk maken van deze vakken.
Foto’s Wetenschap, jaar 1
Hieronder een uitgebreider verslag van het vak Wetenschap:
Wetenschap, wat is dat? Is dat niet saai? En kan dat leuk zijn wanneer je 10 en 11 bent? Jazeker!!! En zelfs meer dan dat!
Dat ondervond het eerstejaar van IMC Weekendschool Zuidoost aan levende lijve. 4 weken lang zijn 50 leerlingen intensief bezig geweest te onderzoeken hoe wetenschap zich in het dagelijks om hen heen bevindt met de vakken Natuurkunde, Biologie en Sterrenkunde.
Hoe ver staat die ster die je elke avond aan de hemel ziet? En hoe zit het met de nieuwe planeet die net ontdekt is? Wat is het verschil tussen een luchtplaneet en een gasplaneet? Hoe kun je als kind 38 kilo met 1 hand optillen door middel van een hefboomsysteem en waarom? Waarom hebben dieren verschillende nekken, kleuren, veren en huid? Wist je dat het ruspsje dat je elke dag in de achtertuin ziet een voorkeur heeft voor bepaalde planten om te eten en hoe onderzoek je dat? En wat is DNA eigenlijk en hoe ziet jouw DNA eruit en hoe kun je er criminelen mee vangen?
Samen met echte wetenschappers van o.m. de universiteit van Eindhoven, het Science Park en de Uva werd er veel ondekt en vooral veel gedaan: enorme stellages en hefbomen werden en naar de vestiging gehaald voor natuurkundige proeven, een heel biodiversiteits laboratorium compleet met labjassen voor alle leerlingen, een DNA wangslijmvlies set voor elke leerling en een enorme projector die op het plafond het heelal projecteerde.
Het wetenschapsspel Moendoes maakte dat de leerlingen zich in een ingewikkeld wetenschappelijk experiment waanden op een onbekende planeet waar zij als echte wetenschappers vreemde wezens moesten onderzoeken.
En als mooi einde van het blok een excursie naar het Anton Pannekoek Institute (de Sterrenwacht) waar ze als echte astronomen de zon konden zien in de indrukwekkende sterrenkoepels.
Wetenschap saai? Deze leerlingen weten voor de rest van hun leven dat dat niet zo is!
Foto’s geneeskunde, jaar 2