fbpx
020 – 280 17 00 EN

En een flitsend feest was het!

16-10-2018

Samen met ruim 500 oud-leerlingen, gastdocenten, partners en vrienden vierden de weekendschool afgelopen zaterdag het 20-jarig bestaan in de Amsterdamse Westerkerk met een spectaculair programma waarin de ‘toekomst maken’ centraal stond.

Burgemeester Femke Halsema: ‘Zelf kunnen bepalen wie je wilt zijn, dat is echt bevrijdend, en dat is wat de weekendschool kinderen heeft aangereikt.’

‘Wat begon met een achteraf simpel idee is groot geworden’, aldus burgemeester Femke Halsema, die zelf ook ooit gastles op de weekendschool gaf. In haar openingswoord omschrijft ze de stichting als een onderneming ‘die haar sociale kapitaal dankzij vele alumni nu al letterlijk heeft overgedragen aan nieuwe generaties.’

Advocaat en gastdocent Peter Plasman en alumna Deveny Soboja en vertellen over wederzijdse inspiratie.

Moodfilm
Die alumni waren dan ook in grote getalen aanwezig in de Westerkerk op deze zomerse zaterdagmiddag, en hun betrokkenheid bij de weekendschool sprak evenzeer uit het programma. Bijvoorbeeld in de fraaie ‘moodfilm’, die gastdocenten Melle Dotinga en Jaap Stahlie hadden gemaakt, maar ook door het optreden en de film van de nieuwe lichting Weekendschool ambassadeurs, en de presentatie van ‘Now it begins’ een jubileumpublicatie waarin oud-leerlingen over zichzelf vertellen.

De Syrische Lana over IMC on Tour: ‘Wat we hebben geleerd? Dat we welkom zijn!’

Vertakkingen
Maar de weekendschool is inmiddels ‘een boom met heel veel vertakkingen’, aldus presentator Humbert Tan. Met humor en vaart liet hij (oud-)leerlingen, gastdocenten, medewerkers en leerlingen van IMC on Tour (het lesprogramma voor nieuwkomerkinderen) aan het woord. Onder leiding van Jean-Philippe Rieu verzorgden Leerlingen van IMC Basis uit Roermond (samen met alumni) een indrukwekkend muzikaal intermezzo, dat hen een staande ovatie opleverde.

Alumni Youssra, Omerfaruk en Lecyca bij de presentatie van ‘Now it Begins’, een publicatie waarin oud-leerlingen over zichzelf vertellen.

‘Haakje’
Tan vertelde ook over zijn persoonlijke ‘haakje’ met de weekendschool: hoe zijn moeder, die zich destijds in Amsterdam Zuidoost (‘toen nog de Bijlmer’) inzette voor scholing van volwassen vrouwen, ruim 20 jaar geleden eens bezoek kreeg van Heleen Terwijn, die op zoek was naar draagvlak voor de start van de eerste vestiging in 1998. ‘ik vind het mooi dat die 20 jarige cirkel hier een stip krijgt.’

Weekendschool oprichter Heleen Terwijn

Onderwijsvernieuwing
Weekendschool oprichter Terwijn verwoordde het succes van 20 jaar onderwijsvernieuwing als volgt: ‘Jongeren die zich willen ontwikkelen en volwassenen die daaraan willen bijdragen: die twee krachten samen zijn explosief sterk.’ Ook blikte ze vooruit op de toekomst van het concept, dat via IMC Basis steeds meer zijn beslag krijgt in het reguliere onderwijs. De toekomst van het onderwijs staat eveneens centraal in het jubileumtijdschrift (gemaakt door journalisten Koos de Boer en Klarianne Roseboom en vormgever Ingrid van Dijk), dat alle aanwezigen cadeau kregen.

Na een swingend slotlied van zangeres (en gastdocent) Manoushka Breeveld was er uiteraard ook nog tijd voor een goeie borrel of een kijkje in het verhalenkabinet. Op naar het volgende jubileum.

 

Voor alle foto’s van het jubileum klik hier.

 

Bekijk hier de moodfilm, die gastdocenten Melle Dotinga en Jaap Stahlie maakten over een aantal alumni van de weekendschool.


Bent u geinteresseerd in onze jubileumpublicaties, ‘Now it Begins’ of ‘Het Mooiste Vak ter Wereld’, dan kunt u deze ook hier bestellen in onze webshop.