Aanvullend onderwijs op zondag. IMC Weekendschool helpt kinderen uit impulswijken een beter beeld te vormen van welke beroepen er zoal zijn. Afgelopen zondag hebben Martin Prins en Gerard Greiner van Essent een bezoek gebracht aan Tilburg University waar de kinderen les krijgen.
‘Meneer kan ik de stekker van mijn Nintendo hier gewoon insteken’. 12-jarige Pouya kijkt verwonderd naar de verlengsnoer die hij net zelf gemaakt heeft. ‘Ja dat moet gewoon kunnen’ , antwoord Martin Prins.
Veiligheid boven alles
De leerlingen van het tweede jaar van IMC Weekendschool hebben net de aftrap gehad van het vak Energie. Na een wervelende interactieve quiz in het ochtenddeel, gaan de leerlingen na de pauze aan de slag met het maken van een verlengsnoer. ‘Mogen we deze mee naar huis nemen dan..?’ vraagt 12-jarige Fowsiya verbouwereerd. ‘Als wij hem gecontroleerd hebben, dan mag iedereen de verlengsnoer mee naar huis nemen.’, vult Gerard Greiner zijn collega aan. ‘Veiligheid boven alles natuurlijk.’ Hij trekt even aan de snoer die inderdaad niet los de krijgen is van de contactdoos. ‘Deze is helemaal in orde.’ Fowisya kijkt trots naar haar snoer en met sierlijke letters schrijft ze haar naam op de zijkant.
Eén en al oor
Dit is het zesde jaar op rij dat het duo Greiner en Prins de leerlingen van alles leert over energie en de bijbehorende techniek. Meterkasten, kabels, gas.. noem maar op. Want wat is energie nou precies? De 43 kinderen van het tweede jaar hangen aan de lippen van de mannen van Essent.
Dynamo
Ze krijgen plankjes in de vorm van een huis met daarop een deurbel en wat snoeren om te zorgen dat de deurbel werkt. Als alle kabels goed gelegd zijn werkt de bel nog steeds niet. Hoe kan dat nou? ‘Hij is kapot!’, roept 11 jarige Abdulahi naar de gastdocenten. Nee kapot is hij niet, er mist namelijk iets. Dan worden de kabels aan een fiets gelegd. ‘We missen de energiebron! Net als een lamp op een fiets een dynamo nodig heeft.’ 12-jarige Abdirazak heeft het door. Als het wiel van de fiets begint te draaien, volgt een schelle klank: de deurbel werkt.
Hoog punt
Elke week evalueren de leerlingen de les met hun leerkracht. Docent Robbert Timmermans van de weekendschool wil graag weten wat de leerlingen ervan vonden. ’s Ochtends was het wel moeilijk, maar dat is goed volgens Dinaira (11). ‘Als het te makkelijk is, wordt het gauw saai’, weet ze te vertellen. Eigenlijk wilde ze de dag een 8 geven, maar nu ze de verlengsnoer mee naar huis mogen nemen toch iets hoger. Het vak krijgt gemiddeld een 9 van de leerlingen. Dat is niet alleen erg hoog dat legt de lat extreem hoog voor de les van komende zondag.
Aanstaande zondag komen de gastdocenten weer terug, Dan gaan we testpaneeltjes maken op zonne-energie. En ja, die mogen gelukkig weer mee naar huis!