fbpx
020 – 280 17 00 EN

Feestelijk jubileum in Amsterdam West

25-02-2014

25 februari 2014
Met een daverend applaus, energiek publiek en inspirerende sprekers is zondag 16 februari het 10-jarig bestaan van vestiging Amsterdam West gevierd. Maurice Lede, bekend van het Klokhuis en gastdocent op de weekendschool, presenteerde een jubileumviering vol interviews, anekdotes en films van oude en nieuwe bekenden.

Vestiging Amsterdam West was de derde IMC Weekendschool, opgericht in 2004 samen met hoofdsponsor en (oud)leslocatie IBM.  Raoul van Engelshoven (vice-president Banking & Financial Markets IBM Europe) benadrukte daarom nog maar eens tijdens zijn toespraak:

‘Delen is het nieuwe hebben; daarom zijn wij samen met IMC Weekendschool een nieuwe vestiging in Amsterdam West begonnen’.

Want ook jongeren in dit deel van Amsterdam verdienden en verdienen de benodigde steun bij het verwezenlijken van hun ambities. ‘Leren doe je namelijk niet alleen’, aldus Heleen Terwijn (oprichter IMC Weekendschool). Als dank voor die gezamenlijke inzet van de weekendschool en IBM, kregen Heleen en Raoul van tweedejaars leerling Nesrin een zelfontworpen T-shirt aangeboden. Nesrin was met haar idee van het T-shirt ook de winnaar geworden van de jubileumprijsvraag van IMC Weekendschool Amsterdam West!

‘IMC Weekendschool Amsterdam West is vooral bijzonder omdat gastdocenten hier
ontdekken dat de jongeren heel leergierig zijn, en daarbij steun krijgen van hun ouders. Veel gastdocenten hadden dat in deze wijk niet verwacht. Het mooiste resultaat in tien jaar IMC Weekendschool Amsterdam West is dat gastdocenten en sponsors vaak verbonden blijven
om de jongeren te steunen bij het verwezenlijken van hun ambities’. (Heleen Terwijn)

Ook het publiek wachtte een bijzondere verrassing. Nadat alle leerlingen, ouders, partners, oud-leerlingen en (oud)collega’s flink waren opgewarmd met een energiek optreden van theaterdocent Guillermo Hamel, startte de jubileumfilm: een filmportret van negen leerlingen uit verschillende lichtingen. De film, gemaakt door Sophie Dros en Isabel Lamberty, vormt een krachtige impressie van de betekenis van de weekendschool voor leerlingen; versterkt door het interview met Achraf (lichting 6) en Achraf (lichting 11) die allebei in de film te zien waren.

En op het jubileumfeest zelf waren leerlingen uit bijna alle lichtingen (1-11) vertegenwoordigd. Sommigen zagen hun oude ‘juf’ of ‘meester’ van de weekendschool terug. Voor anderen was het weerzien met een gastdocent weer heel bijzonder. IMC Weekendschool is namelijk niet alleen een plek waar jongeren van professionals leren over allerlei vakgebieden en beroepen die hun toekomstperspectief, zelfvertrouwen en sociale verbondenheid vergroten, het is ook een plek waar je die professionals zelf echt leert kennen.

Inmiddels hebben 138 leerlingen uit Amsterdam West hun weekendschooldiploma behaald. Zij maken onderdeel uit van het alumninetwerk van Future For Life, waar zij in contact komen met partners van IMC Weekendschool Amsterdam West, waaronder IBM, Rabobank, RTV-NH, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, Orkater, Van Doorne en Reed Elsevier. Thijs Mulder (locatiemanager IMC Weekendschool Amsterdam West) hoopt dat deze weekendschool ook de komende tien jaar nog vele ontmoetingen tussen leerlingen en professionals mogelijk kan maken.

‘Dankzij het enthousiasme van deze leerlingen en de betrokkenheid van gastdocenten, partners, ouders, alumni en collega’s vormt vestiging Amsterdam West een bloeiende leergemeenschap en ontmoetingsplek.’ (Thijs Mulder)

Speciaal voor het jubileum hebben leerlingen en ondernemers de handen ineengeslagen voor de laatste verrassing van de middag. In samenwerking met ontwerpbureau Brand Candies en chocolatier Kees Raat ontwikkelden leerlingen uit het tweede jaar een verrassend kado, als dank voor alle mooie lessen die mogelijk worden gemaakt door het enthousiasme van betrokken vrijwilligers en partners.

De middag straalde van positiviteit, plezier en vooral verbondenheid. En nadat Maurice met die laatste woorden en een hard applaus de presentatie had afgesloten, stormden alle leerlingen snel naar de disco en naar alle lekkernijen die ouders hadden meegenomen.

Meer foto’s en de jubileumfilm zijn te zien op de website van IMC Weekendschool Amsterdam West.

 

 *foto’s gemaakt door Gert Jan Appelhof