fbpx
020 – 280 17 00 EN

Feestelijke aftrap jubileumjaar met Ricciotti ensemble

08-01-2018

In de Amsterdamse Posthoornkerk verzorgde het Ricciotti ensemble op zaterdag 6 januari de jaarlijkse openbare gastles voor IMC Weekendschool. Deze feestelijke bijeenkomst vormde tevens de aftrap voor het aankomende jubileumjaar, waarin de de weekendschool 20 jaar bestaat.

Het Ricciotti Ensemble, een symfonisch orkest van overwegend jonge, vrijwillige beroepsmusici en conservatoriumstudenten, is een graag geziene gast bij de weekendschool -en in het bijzonder bij IMC Weekendschool on Tour, het lesprogramma dat IMC Weekendschool aanbiedt aan vluchtelingenkinderen en andere nieuwkomers in onze samenleving. Zo verzorgde het orkest afgelopen jaar al een optreden in de Amsterdamse Nedpho koepel en op de Hilversumse hei, waarbij spelplezier en interactie met de leerlingen centraal stonden.

Hobo of fagot?
Ook ditmaal werden de aanwezige leerlingen uitgedaagd om te raden hoe een trompet, hobo of fagot eigenlijk heet, of zelfs het dirigentenstokje ter hand te nemen. Maar nu ten overstaan van de volle Posthoornkerk, waar ook ouders, oud-leerlingen, vrijwilligers en anderszins betrokkenen bij de weekendschool hadden ingetekend op onze jaarlijkse traditie: de openbare gastles.

Het aanwezige publiek werd getrakteerd op een muzikaal zeer gevarieerd programma vol muziek over dieren. Daarbij walsten en kletterden we van de Tweede Symfonie van Gustav Mahler via Black Bird van the Beatles naar Dikkertje Dap (het kinderliedje van Annie M.G Schmidt op muziek van Harry Bannink) -waarbij sopraan Sterre Konijn excelleerde.

fijne akoestiek
Voor ieder wat wils, kortom, ‘want we stemmen ons programma altijd af op het publiek dat in dit geval natuurlijk heel gemêleerd was’, zegt violist Stijn Brinkman. Daar zijn ze overigens wel aan gewend, want het Ricciotti Ensemble speelt op plaatsen waar andere orkesten niet (snel) komen (van winkelcentra tot gevangenissen en asielzoekerscentra), vanuit de filosofie dat symfonische muziek óók thuishoort in het straatbeeld. ‘Maar zo’n prachtige kerk heeft natuurlijk wel een fijnere akoestiek dan het systeemplafond van een bejaardentehuis’, aldus Brinkman.

De Openbare Gastles van het Ricciotti Ensemble vormde tevens de aftrap van ons jubileumjaar, want de weekendschool bestaat 20 jaar in 2018. Ter gelegenheid van deze heugelijke mijlpaal zullen de komende maanden daarom nog meer bijzondere openbare gastlessen volgen.