fbpx
020 – 280 17 00 EN

FFL bezoekt ECT Terminals Maasvlakte: een bijzondere belevenis!

06-05-2014

Op 29 april gaan we met vijf alumni op bezoek bij ECT, een terminal voor de overslag van containers. Elke week worden hier 100.000 containers geladen en gelost. ECT heeft in in de haven van Rotterdam drie terminals en is de meest geavanceerde operator voor containeropslag in Europa. Voor onze alumni is er dan ook veel te zien en te beleven! Zij hebben interesse in techniek en/of volgen opleidingen op het gebied van Scheepvaart en Transport, Business IT en Management en het Bank en Verzekeringswezen. Tijdens deze dag ervaren zij hoe je met deze opleidingen in de praktijk aan de slag kunt gaan.

Laden en lossen

Bij de gate and administration desk zien we hoe de identiteit van de chauffeurs wordt gecheckt, hoe de douane de cargo cards met gegevens van de lading controleert en vervolgens de aangifte van de goederen vrijgeeft.

Daarna rijden we over de tweede Maasvlakte naar de nieuwe Euromax Terminal  die vrijwel direct aan de Noordzee ligt en waar de allergrootste containerschepen hun lading lossen. Dit karwei wordt verricht door kadekranen en  automatisch gestuurde voertuigen. Hoe deze kranen en voertuigen worden aangestuurd zien we in het process control center. Daar wordt op verschillende schermen het voorgeprogrammeerde proces nauwlettend gevolgd.

Controle en beveiliging

Hier krijgen we ook een indruk van de regelgeving met de betrekking tot het laden en lossen van een schip. Het stapelen van de containers wordt volgens vaste  regels gepland en ingevoerd. Elke container heeft eigen boeking- en containernummer en krijgt naar de aard van de lading een specifieke plaats toegewezen.

Als we buiten vanaf een platform neerkijken op de vrachtwagens die met hun lading via de condition check en de security gate de terminal verlaten, zien we langs welke kanalen de beveiliging verloopt.

Fantastische dag

De alumni zijn erg onder de indruk van het geautomatiseerde beveiligingsproces. Zij  vinden het heel interessant om te zien hoe de proces-flow tussen opdrachtgever, rederij en terminal in de praktijk functioneert, maar ook hoe de stapeling van de containers in het ruim en op het dek van het schip vooraf zorgvuldig gepland wordt.

Het was een fantastische dag! De hartelijke ontvangst en het enthousiasme van de medewerkers die ons een inkijkje hebben gegeven in deze nieuwe wereld, maakt dat we ons nu al verheugen op de uitnodiging van ECT om in oktober weer met een nieuwe groep alumni te komen!