fbpx
020 – 280 17 00 EN

Geen weekend, maar wel school.. Samskip!

09-06-2015

Geen weekend, maar wel school: daarvan is woensdagmiddag 13 mei sprake als IMC Weekendschool Rotterdam Zuid het internationale transportbedrijf Samskip bezoekt. Aan de Waalhaven Oostzijde 81 worden de leerlingen door Samskip-medewerker Eva opgewacht. Op het R’damse hoofdkantoor van het oorspronkelijk IJslandse bedrijf geeft zij het startsein voor een onvergetelijke dag vol mooie ontmoetingen en interessante ontdekkingen.

Een aantal ontdekkingen vindt al vrij vroeg in de middag plaats. Zo vertellen Samskip-medewerkers Albert en Tjeerd tijdens hun presentatie dat de naam van het transportbedrijf uit twee verschillende woorden bestaat – letterlijk “samen varen” betekent – dat het bedrijf per trein, boot, vrachtwagen of binnenvaartschip heel veel werk verzet en daardoor is uitgegroeid tot één van de grootste transporteurs in Europa. ‘Bier, ijs, chocoladerepen. Wij vervoeren het allemaal,’ vertelt Tjeerd op bevlogen wijze aan de leerlingen van de weekendschool.

‘Naar welke landen vervoeren jullie al die producten?’ is een vraag die niet kan uitblijven en gesteld wordt door leerling Kubilay. Albert tovert een kaart van Europa tevoorschijn en wijst onder andere landen als Groot-Brittannië, Ierland, België en Duitsland aan. ‘Varen jullie ook naar Turkije?’ luidt de vervolgvraag die door Albert bevestigend wordt beantwoord. ‘Zelfs nóg verder. Naar het binnenland van Rusland..’

Nadat de leerlingen Albert en Tjeerd onder een luid applaus hebben bedolven, is het tijd voor een bezoek aan de terminals. Een terminal is een plek waar schepen en containers aankomen en vertrekken. Vanuit de bus zien de leerlingen hoe bedrijvigheid in de Rotterdamse haven plaatsvindt en doet een enthousiaste leerling poging het aantal containers te tellen. Na drie-en-tachtig containers op de teller wordt een diepe zucht geslaakt. ‘Meester, het zijn er wel heel erg veel!’

Ontmoetingen vinden buiten de bus plaats. Zo maken de leerlingen kennis met de bestuurder van een reachstacker. Hij legt uit dat een reachstacker een voertuig is waarmee containers verplaatst en opgestapeld worden en een hefvermogen heeft van tot wel 50 ton. Even verderop heeft leerling Sami de tijd van zijn leven: hij mag, onder begeleiding, een container “deukvrij” maken. Apetrots ziet hij toe hoe de container transformeert. Aan het eind van de dag gaan de leerlingen huiswaarts met een Samskip-tasje vol leuke presentjes. Het grootste geschenk? Dat is de onvergetelijke middag waarover de leerlingen op de terugweg honderduit praten.