fbpx
020 – 280 17 00 EN

“Verveelt die baby zich dan niet in de buik?”

08-04-2016

Zondag 3 april gingen 35 eerstejaars leerlingen van IMC Weekendschool Den Haag naar MCH Westeinde Ziekenhuis voor het vak geneeskunde. De kraamafdeling van het MCH verzorgt al 10 jaar gastlessen tijdens het vak geneeskunde.

De leerlingen kregen les op de kraamafdeling over de groei van de baby in de buik, het verzorgen van een baby vlak na de geboorte, reanimatie van een baby en een echo.

Babyverzorging

Verpleegkundige Anja zette de leerlingen gelijk aan het werk: er moesten babynamen worden verzonnen, babypoppen moesten worden aangekleed en bedjes moesten worden opgemaakt. “Niet proppen! Het moet netjes,” riepen de jongens tegen elkaar, terwijl de meiden voorzichtig de baby’s aankleedden. Veel indruk maakte de pasgeboren baby die die nacht geboren was in het ziekenhuis… Ze mochten heel stil even naar de baby komen kijken.

Echo

Kraamafdeling Westeinde ZiekenhuisHeel bijzonder was dat de leerlingen een echo mochten zien bij een zwangere vrouw. Ze keken vol verbazing naar de 21 weken oude baby op de echo (“zo groot als een wortel,” legde arts Liz uit). Na een poosje naar de baby te hebben gekeken, vroeg Kaan: “Verveelt de baby zich dan niet in de buik? Hij heeft niets te doen!”

De leerlingen die dat wilden mochten zelf ook even een echo maken. Dat liet Laila zich geen tweede keer zeggen; ze wil later kraamvrouw worden, dat wist ze al voordat ze op de weekendschool kwam.

De vader en moeder willen graag het geslacht geheim houden. Twaalf leerlingen weten zeker dat het een meisje wordt, twintig leerlingen zijn ervan overtuigd dat het een jongen wordt. “Hoe weten we wat het is geworden?” vroeg Sushil. De moeder heeft beloofd bij de weekendschool langs te komen met de baby als hij/zij is geboren!

Aanstaande zondag gaan de leerlingen weer naar het MCH Westeinde ziekenhuis en krijgen ze les bij de Spoedeisende Hulp.