fbpx
020 – 280 17 00 EN

Geschiedenis vd Stad: alles behalve saai!

07-10-2014

Geinspireerd door het boek De Hoofdstad: geschiedenis is saai, behalve die van Amsterdam! (@Judith van Tijn & Margy Jonathans http://zininamsterdam.nl/) trokken groepjes leerlingen van onze weekendschool de afgelopen zondagen door de historische straten van de stad.

Hoe heet de discotheek achter het Leidseplein waar vroeger een suikerfabriek was?

Het begon met een (best wel moeilijke) geschiedenisquiz, maar een lessenreeks over Geschiedenis kan natuurlijk niet alleen in de schoolbanken plaatsvinden. Dus daarom: een HISTORISCHE SPEURTOCHT door Amsterdam! Waar zijn zij, samen met een echte geschiedenisexpert, allemaal geweest?

  • van Centraal Station langs NEMO naar het Scheepvaarthuis en verder
  • van Waterlooplein via het Stadsarchief naar de Munttoren
  • de Jordaan in, van Westerkerk tot Noordermarkt
  • een bioscopentour tussen Leidseplein en Muntplein
  • de Westerdok op naar de woonboten

Heb jij al wel eens op de bovenste verdieping van de bibliotheek gestaan? Daar heb je een heel mooi uitzicht over de hele stad!

Een van de groepjes vonden het zelfs zo leuk in het Stadsarchief, dat de hele klas er de tweede zondag naar toe is gegaan om bronnenonderzoek te doen! Leerlingen namen in de ochtend een eigen bron mee; iets van hun eigen geschiedenis. Het leverde indrukwekkende verhalen en gesprekken op met en tussen de leerlingen. Leerling Ashanti Olivier had bijvoorbeeld een boek meegenomen dat ging over haar betovergrootmoeder die tijdens de tweede wereldoorlog in het verzet had gezeten. Iedereen was onder de indruk. En ook in het Stadsarchief gingen leerlingen fanatiek op zoek naar… hun eigen familienaam, hun eigen straat, bekende Amsterdammers, een gracht tijdens de Gouden Eeuw. Het was een te gekke dag!

Wil je je eigen straat of buurt opzoeken op de beeldbank van het stadsarchief? Klik dan op http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/detail/start/38?q_searchfield=postjesweg+1

Door het mooie kado van 40 boeken De Hoofdstad – dank Judith & Margy! – en de expertise van de begeleiders en het warme welkom bij het Stadsarchief hebben de leerlingen echt Zin in (oud) Amsterdam gekregen!