De vier zondagen in maart, stonden voor de 1ejaarsleerlingen in het teken van Biologie. Tijdens dit vak is het natuurlijk het erg leuk om buiten te zijn en dingen te ervaren. Je zou ook denken dat in maart het zonnetje wel tevoorschijn zou komen. Helaas was niets minder waar. Alle zondagen in maart waren ijskoud. De 1ejaarsleerlingen kleedden zich daarom warm aan en gingen vol goede moed de volgende vier excursies tegemoet.
Natuurmuseum Brabant
Het vak Biologie werd gestart met een excursie aan het Natuurmuseum Brabant in Tilburg. In verschillende groepjes gingen de leerlingen uiteen. Ze gingen onder andere op zoek naar fossielen, dieren en planten aan de hand van een speurtocht door het hele museum.
‘’Als dit mijn huis zou zijn, zou ik nooit gaan slapen. Er is zoveel moois te zien!’’.
Ook gingen de leerlingen op onderzoek uit in de OO-Zone, het ontdek- en onderzoeksdomein van het museum. In dit domein ontdekten de leerlingen door middel van opdrachten vanalles over bijvoorbeeld vingerafdrukken, sporen en dierengeluiden.
‘’Biologie gaat dus niet alleen over planten, maar ook over mensen en dieren, juf!’’.
Melkveehouderij
Op zondag 10 maart, de tweede zondag van Biologie, gingen de 1ejaarsleerlingen naar de melkveehouderij. Klas A was te gast bij Melkveehouderij Fonken in Tilburg, klas B bij Melkveehouderij Piet van Meintjeshoeve in Heukelom. De leerlingen leerden het beroep van een melkveehouder kennen.
‘’Koeien hebben nooit vakantie, dus een melkveehouder ook niet? Dat is een zwaar beroep!’’.
De 1ejaars mochten koeien voeren, de kalfjes aaien en zelfs met de kalfjes gaan wandelen. Ondertussen vertelden de melkveehouders interessante feitjes over de koe. Zo weten de leerlingen nu dat een koe wel 70 liter water per dag drinkt en vier magen heeft. Ook werd een kijkje genomen bij de melkrobotten. Interessant om te zien hoe de koeien gemolken worden. Sommige leerlingen vonden het er een beetje zielig uit zien, zo’n groot apparaat die zich vastklempt aan een koe. Gelukkig vertelden de melkveehouders dat dit geen pijn doet bij de koeien, ze vinden het juist fijn om melk te geven!
Manege
De derde excursie voor het vak Biologie, op zondag 17 maart, ging naar Manege ‘t Zandeind in Riel. De leerlingen maakten vandaag kennis met verschillende beroepen op de manege. In groepjes deden ze de volgende activiteiten: paarden verzorgen met een paardenverzorgster, paardrijden met een ruiter, hoeven smeden bij de hoefsmid en het gebit van een paard bekijken (en voelen!) bij de paardentandarts. Stuk voor stuk leerzame, maar soms ook spannende dingen om te doen. De eerstejaars bleken allemaal geboren ruiters: iedereen heeft op een paard gereden! Het beroep van manegehouder maakte ook indruk op de leerlingen. Je zult maar 60 paarden hebben die je iedere dag moet verzorgen. Daarnaast zijn paarden erg duur. ‘’Hoe kom je nou aan zo veel geld?’’ De boodschap van de manegehouder was duidelijk: als je iets heel graag wil, moet je er erg hard voor werken, maar dan zul je er uiteindelijk komen. Daar kan een echte weekendschoolleerling zich natuurlijk wel in vinden!
Wandeling
De laatste zondag van Biologie was op zondag 24 maart. Samen met natuurgids Thomas Markus maakten we een wandeling over de Regte Heide in Riel. Achteraf gezien was het misschien meer een ‘survivaltocht’ dan een rustige wandeling. We hadden pech met het weer; door de snijdende wind lag de gevoelstemperatuur onder nul. De stoere schoenen (en warme) moesten dus worden aangetrokken! Thomas liet ons tijdens de wandeling vanalles zien: planten, uitwerpselen van dieren, sporen van dieren. Door de kou was er echter minder te vinden dan normaal. De dieren verbergen zich namelijk als het zo koud is en de planten komen niet in bloei. Helaas konden we dus niet alles uit de dag halen zoals we hadden gewild, maar de 1ejaars hebben niet opgegeven en hebben de wandeling helemaal afgemaakt!
Leerling aan het woord in de bus, na de wandeling:
‘’Ik vond Biologie: koud. Maar ook heel leuk en leerzaam. Ik weet nu veel meer over dieren en planten en ook over beroepen, wat je kunt worden als je iets met biologie wil doen. Ik weet nu wat ik later wil: een eigen boerderij!’’.