fbpx
020 – 280 17 00 EN

Hoe ecologie en evolutie ons kunnen inspireren

30-05-2016

Vrijwilligster Nely van Westerop was aanwezig bij de workshop Natuurlijk Leiderschap door Hugh Jansman op Horizon 2016. Ze schreef er een verslag van.

Hugh werkt bij Alterra als dierecoloog en heeft naast dat werk een eigen bedrijf en geeft lezingen. Via mavo, havo en vwo heeft hij Biomedische wetenschappen gestudeerd. Als hobby heeft hij fotografie, daar konden we mooie voorbeelden van zien.

Als eerste liet Hugh iedereen nadenken over welk dier je zou willen zijn. Dat kon je dan met een ander delen en uitleggen waarom je dat dier wilde zijn. Dat gaf meteen al leuke discussies. Je kan zien dat de alumni gewend zijn aan interactie en ze hebben geen moeite om hun mening onder woorden te brengen.

Hugh Jansman Horizon 2016 IMC WeekendschoolHugh legde daarna uit wat het gedrag van dieren was en hoe dat lijkt op het gedrag van de mens. In de natuur draait het al miljoenen jaren om leven en overleven en die systemen vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie. De mens is van nature gewend vreemden op steenworpafstand te beoordelen en in te delen in de groep vriend of vijand. Hoewel dat niet meer nodig is om te overleven is dat een eigenschap die we nog steeds, bewust en onbewust gebruiken. Hij gaf aan de hand van voorbeelden aan welke veranderingen dieren hadden ondergaan om zich aan te passen aan de veranderde wereld. Dat het verhaal aansprak bleek uit de vragen die gesteld werden.

Hugh toonde een filmpje over apen en beloningen. De aap die als beloning komkommer kreeg in plaats van een druif was bijzonder gefrustreerd. Het tweede filmpje ging over samenwerking tussen apen. Op de vraag of het mogelijk is voor ons om het primitieve gedrag af te leren antwoordde Hugh dat dat mogelijk is en dat het eigenlijk in het onderwijs al zou moeten starten. We streven allemaal naar geluk, maar de maatschappij is er op gericht om ons ontevreden te houden want anders consumeren we niet. We zouden ons meer moeten bezighouden met ons hart en niet met ons hoofd.

Voor de oefening ‘keuzes maken’ werden partners en alumni gekoppeld. Binnen de kortste keren waren de groepjes gemaakt en werd er gediscussieerd. Wat heb je geleerd van de lezing en voor welke keuze sta je? Naina, mijn keuzebuddy kon dit goed onder woorden brengen.

Als laatste gaf Hugh de boodschap mee om zuinig te zijn op het leven op aarde en de natuur in te gaan voor het opdoen van inspiratie. In een prikkelarme omgeving ben je dichter bij je gevoel. Het was een inspirerende workshop.

www.hughjansman.nl

 

Alles van Horizon 2016 >