fbpx
020 – 280 17 00 EN

Honden, stokken en braille

29-10-2012

Op zondagmiddag 28 oktober brachten er twee blinde en twee slechtziende dames een bezoek aan de 3e jaarsleerlingen van IMC Weekendschool. Deze dames hebben aan de leerlingen verteld hoe het voor hen is om te leven als blinde of slechtziende.

De 3e jaarsleerlingen stelden veel goede vragen aan deze dames:

–        Hoe is het voor u om met een stok voor blinden/slechtzienden te lopen? Hoe gaat dat?

–        Hoe lang kan uw hond voor u werken? Blijft deze heel zijn/haar leven bij u?

–        Hoe is het voor u om op vakantie te gaan, maar niets van de omgeving te kunnen zien?

–        Durft u ‘s avonds de deur open te doen als u niet kunt zien wie er voor de deur staat?

Na allerlei verschillende vragen van de leerlingen, kregen zij een brilletje op waardoor ze niets of slecht konden zien. Zij hebben in tweetallen door de ruimte gelopen met een stok om zelf te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Ook hebben zij ervaren hoe het is om niet te kunnen lezen. Maar dat gold niet helemaal voor de dames. Zij lieten al snel horen dat zij ook kunnen lezen. Één van de dames heeft zelfs een stukje voorgelezen… uit een brailletijdschrift. De leerlingen kregen allemaal een pakketje met daarin het braille-alfabet, een papiertje en een prikpen, zodat zij zelf ook konden ervaren hoe het is om braille te schrijven en te lezen.

Ten slotte hebben de dames nog verteld dat zij gelukkig zijn en een leuk leven leiden. Alleen moeten zij elke dag rekening houden met hun beperking.