fbpx
020 – 280 17 00 EN

Hotel Management School Maastricht

13-05-2020

Regelmatig verzorgen studenten van Hotel Management School Maastricht voorlichtingen op middelbare scholen in binnen- en buitenland. Maar net voor de corona-crisis uitbrak hadden ze een wel heel bijzondere groep voor zich: IMC Basis-leerlingen van groep 7 en 8 van Basisschool Eikenderveld uit Heerlen.

De studenten/gastdocenten van Hotel Management School Maastricht hebben drie gastlessen verzorgd en vertellen hieronder en op www.hotelschoolmaastricht.nl (in het Engels) hun verhaal.

Dag 1: Een stropdas knopen en een tafel dekken

Uiteraard hebben we eerst kennisgemaakt met de leerlingen. Wat bijzonder om met zulke jonge kinderen te werken! We hebben gepraat over samenwerken, initiatief tonen, naar elkaar luisteren en hoe je tot een gezamenlijk besluit kan komen. Daarna aan de slag; we hebben een banqueting zaal nagebootst en verschillende zaalopstellingen opgezet en ingedekt. Sjouwen dus met tafels en stoelen, discussies, een hoop lol en kabaal. Uiteindelijk stond er een perfecte vergaderzaal!

Tijdens de workshop etiquette kregen de leerlingen uitleg over tafelmanieren, omgangsvormen en horeca-etiquette. We hebben een brainstormsessie gehouden en een rollenspel gedaan. Leerlingen hebben geleerd hoe ze een stropdas kunnen strikken, wat een plezier!

Dag 2: “Goedemorgen meneer en mevrouw”

Het tweede gastcollege stond in het teken van wat er zich afspeelt bij de front-office en de afdeling housekeeping. Na een korte presentatie over de verschillende functies, hebben we rollenspellen gedaan aan een balie van een hotel. De leerlingen hebben alle rollen kunnen spelen: de receptionist, een gast, de bellman en de conciërge. Na elk spel hebben we klassikaal besproken wat de leerlingen was opgevallen.

Daarna zijn we begonnen met een oefening die betrekking had op de housekeeping. In het Teaching Hotel hadden we foto’s gemaakt en in een kamer situaties gecreëerd die niet helemaal in orde waren. Zo hadden we steeds een goede en een foute foto. De leerlingen discussieerden samen over beide situaties.

Dag 3: Excursie naar Hotel Management School Maastricht

Op de laatste vrijdag hebben we de leerlingen van IMC Basis op de Hotel Management School Maastricht ontvangen. De kinderen hebben geleerd, gekeken en gewerkt in Restaurant Refresh, de keuken én in het hotel.

Als eerste kregen ze een rondleiding bij Teaching Hotel Chateau Bethlehem. Voor alle leerlingen een bijzondere ervaring om een écht chique hotel vanbinnen te zien. De lessen van de afgelopen twee weken werden nu natuurlijk nog sprekender.

Na de rondleiding begon het echte werk. Een eerste groep leerlingen mocht een gedeelte van het restaurant indekken. Daarbij werd er geoefend met borden, glazen en dienblad lopen. De andere groep startte in de keuken, waarbij zij het mise & place voor het gerecht verzorgde. Iedereen kreeg een taak en er werden heerlijke falafel- en kipburgers bereid. Aan het einde van de middag hebben we samen gedineerd en aan de mooi ingedekte tafels van de zelfgemaakte burgers genoten.

Bij het afscheid en een korte evaluatie waren alle leerlingen enthousiast en bleek het beroep van kok het meest populair. Wij willen de IMC Basis-leerlingen en IMC Basis-Coördinator en leerkrachten bedanken voor deze drie bijzondere middagen en wij hopen inspirerend te zijn geweest over het mooie vak Horeca.

Vincent Voermans, Julian Barnhoorn, Sarah Bopp en Jorg van den Heuvel, studenten van Hotel Management School Maastricht.