fbpx
020 – 280 17 00 EN

IMC Basis van start in Almere en Oss

12-01-2017

Zowel In Oss als Almere wordt deze week afgetrapt met IMC Basis, het lesprogramma dat IMC Weekendschool heeft ontwikkeld voor het reguliere onderwijs. Alle reden om de champagneglazen te vullen, met limonade.

 

Opwinimg_0230ding bij groep zeven en acht van basisschool de Poolster in Oss, de klas kon niet wachten tot het 11 ur was. Mochten ze dan eindelijk aan de slag?! ‘Er was veel enthousiasme bij leerlingen, ze hadden zin om mee te doen’, aldus Eefje Melssen, coördinator IMC Basis Oss. Een leerkracht vond de eerste les al groepsvormend: ‘Anders dan anders, ze deden goed mee en er werd meer samengewerkt met andere leerlingen dan normaal.’

Positieve effecten
IMC Basis, het lesprogramma dat IMC Weekendschool heeft ontwikkeld voor het reguliere onderwijs start dit schooljaar, na een pilot van twee jaar, op een selecte groep Nederlandse basisscholen.  Deze week waren groep zeven en acht van Sterrenschool De Poolster in Oss en basisschool Caleidoscoop in Almere aan de beurt.

Doel van IMC Basis is om maatschappij-gericht onderwijs te integreren binnen het basisonderwijs. IMG_0231Hierdoor wordt het weekendschool onderwijs breder verspreid en kunnen meer kinderen profiteren van de positieve effecten, waaronder de prestaties binnen het reguliere onderwijs zelf. ‘En dat werpt zijn vruchten af’, zegt Eefje Melssen. ‘Komt er een advocaat voor het vak Recht? Dan kan de leerkracht in het dictee de moeilijke woorden terug laten komen. Is er een boekhouder te gast? Dan kan dat terug komen tijdens rekenen.’

De kop is eraf
Na een presentatie voor het docententeam, zit ook de startles voor de leerlingen er op. Door middel van een presentatie, een kwaliteitenspel en het maken van afspraken zijn zij klaargestoomd voor het echte werk: vanaf volgende week worden zij voorgesteld aan tal van enthousiaste professionals die passen bij uiteenlopend vakken van het curriculum, te beginnen met het vak journalistiek.

IMG_0233Betrokkenheid
‘Ik vond het opvallend hoeveel leerlingen willen dat hun vader of ander familielid voor de klas komt te staan als gastdocent’, aldus coördinator Eefje Melssen. Alle ouders zijn bovendien uitgenodigd voor een speciale IMC Basis-ouderavond. Niet alleen hun betrokkenheid is belangrijk, maar zeker ook hun bijdrage bij de lessen. Wie weet is de perfecte gastdocent of begeleider niet eens zo ver weg!