fbpx
020 – 280 17 00 EN

IMC Musical Tour: ‘Amersfoort, laat je horen!’

24-02-2020

IMC on Tour opende onlangs de tiende locatie, in Amersfoort ditmaal. Reden voor een geslaagd feest volgens de vertrouwde succesformule: muzikaal, afwisselend en beweeglijk.

Toehoorders die op deze stormachtige zaterdag de reis naar de monumentale St Aegtenkapel in Amersfoort hadden getrotseerd, werden beloond met een spectaculair interactief programma, vol dans en muziek. Volgens beproefd recept. Want IMC on Tour, het lesprogramma dat aanvullend onderwijs voor nieuwkomers in de samenleving verzorgt, organiseert al enige jaren concerten voor leerlingen van On Tour en andere belangstellenden, die altijd garant staan voor afwisseling en een feestelijk sfeer.

Tiende locatie
Een excuus voor een feestje is altijd welkom, en in dit geval kozen we voor Amersfoort wegens de recentelijke opening van de tiende locatie van IMC on Tour in deze stad.

 

Moderator Milou Adjanga gaf als eerste het woord aan onderwijswethouder en oud-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya. Die vertelde hoe zij als zesjarig meisje uit Turkije naar Nederland was gekomen, en -net als de leerlingen van IMC on Tour- snel Nederlands moest leren.

‘Als je de taal goed spreek kan je alles worden’, aldus Koser Kaya. ‘Dokter, automonteur, of politica, zoals ik. Ik ben nu wethouder in deze stad, ik mag samen met de rest van het stadsbestuur bepalen wat er gebeurt, hoe cool is dat!’

Choreograaf
Daarna was het podium aan de On Tour-leerlingen zelf. Samen met danser en choreograaf Gregory Shaggy toonden drie jongens een supervette hiphopdans die ze hadden ingestudeerd. En niemand ontsprong de dans van ‘Shaggy’. Head, shoulders, knees and toes: Met de Macarena en de Swish swish kreeg hij iedereen uit zn stoel. De vloer van 600 jaar-oude kapel trilde ervan.

Ook hebben de leerlingen van Amersfoort on Tour een dansje bedacht en laten zien met Marielle van Ramshorst van ML dance center, waarna zij zelf ook nog haar kunsten vertoonde met haar danspartner.

Er was ook ruimte voor inspiratie. Van Mila uit Groningen die bezig is met haar ambassadeursopleiding, en van On Tour-leerlinge Mouna Makan , die met haar idee voor een ‘speeltoestel voor jong en oud’ onlangs is verkozen tot kinderburgemeester van Breda.

Muisstil 
Muisstil werd de zaal tijdens het betoverende intermezzo van singer-songwriter Celine Cairo, die zichzelf op akoestische gitaar begeleidde.

 

‘Zelf een instrument spelen en zelf liedjes schrijven, dat zoiets kon ontdekte ik pas op de middelbare school’, aldus Celine. ‘Geld verdienen met muziek, is niet altijd makkelijk zeg ik er eerlijk bij, maar toch is dit het mooiste: ergens voor kiezen met je hart.’

Dat je niet eens een instrument hoeft te spelen om samen muziek te maken, bewees ‘dirigent’ Guido Spek ‘Het muziekinstrument van ons orkest is de smartphone.’ Via een speciale site  www.Smartmob.io vormden alle smartphones in de zaal samen een prachtig symfonisch geheel.

 

‘Muziek is een fijne manier om dingen over te brengen’, wist ook Rapper en songwriter Diggy Dex, die voor feestelijke afsluiting van de middag zorgde. ‘Amersfoort, laat je horen.’  

Met een borrel en een tombola in de foyer van de ‘StAeg’ besloten we de middag in stijl, want hier exposeerden de leerlingen van Amersfoort on Tour met teksten en foto’s, gemaakt samen met fotograaf Vera Duivenvoorden die een inkijkje geven in hun persoonlijke leven. De eerste loterij was een succes en heeft ook een mooi bedrag opgeleverd voor IMC on Tour.

Manuel Quesada dank voor de prachtige foto’s.