fbpx
020 – 280 17 00 EN

IMC Weekendschool feliciteert OBS De Voorzaan

20-12-2012

19 december 2012
Basisschool De Voorzaan is met hun project TOPklas doorgedrongen tot de finale van de Nationale Onderwijsprijs. De Voorzaan is de eerste basisschool in Nederland die aanvullend onderwijs aanbiedt dat gebaseerd is op het concept van IMC Weekendschool. De Voorzaan heeft het concept van de weekendschool zelf aangepast voor leerlingen van groep 7 en 8 en voert dit uit onder de naam de TOPklas (Toekomst verbredend Onderwijs Programma).

IMC Weekendschool heeft veel waardering voor de wijze waarop in de TOPklas het onderwijs van de weekendschool vertaald is naar het reguliere onderwijs en is dan ook erg trots dat De Voorzaan de regionale voorronde gewonnen heeft en door gaat naar de landelijke finale in maart 2013. In het juryrapport wordt de TOPklas als volgt beschreven: “De jury is bijzonder gecharmeerd van deze inzending. Een in wezen simpel idee wordt uitgewerkt tot een inventief, doeltreffend en aansprekend project. […] Uit alles blijkt dat de leerlingen veel opsteken en tegelijk plezier hebben. […] OBS De Voorzaan slaagt erin een krachtige leeromgeving te creëren.”

In de TOPklas krijgen de leerlingen, net zoals op IMC Weekendschool, les van enthousiaste vakexperts die op vrijwillige basis meewerken. Op deze manier maken de kinderen kennis met verschillende
vakgebieden door de vakken zoals Recht, Journalistiek, Beeldende Kunst, Sterrenkunde, Geneeskunde, Techniek en Ondernemen. De focus bij de TOPklas ligt op het ontdekken waar je goed in bent en wat je interessant vindt in het leven. Door deze aanpak merken de leerlingen dat leren iets is waar je plezier aan kunt beleven.

IMC Weekendschool werkt op dit moment aan het uitbreiden van het aantal scholen dat het reguliere onderwijs aanvult met het concept van het weekendschool onderwijs. Daarin wordt samengewerkt met De Voorzaan om hun ervaringen in het programma mee te nemen. Het doel van het programma is om aan de hand van het concept van de weekendschool, Motivatiegericht Onderwijs geheten, de leerlingen een breed beeld te geven van de mogelijkheden die er allemaal voor hen zijn. Daarnaast ontdekken zij waar ze affiniteit mee hebben en wat hun eigen vermogens zijn. Dit zorgt er voor dat ze
goed geïnformeerd in het leven staan en gemotiveerde keuzes kunnen maken, bijvoorbeeld op het gebied van opleidingen en beroepen.

Joost Korver, directeur OBS De Voorzaan:

 “Kinderen die hier op school zitten, hebben over het algemeen niet alle kansen die je kinderen zo graag gunt. Met TOPklas willen we laten zien dat –als je de wilskracht hebt om te bereiken wat je wilt worden- je ver kunt komen. In de TOPklas leer je hoe de wereld in elkaar zit. En dat maakt het onderwijs uitdagender.”

Heleen Terwijn, oprichter van IMC Weekendschool:

“IMC Weekendschool laat sinds 1998 zien dat jongeren profiteren van onderwijs door bevlogen gastdocenten uit een breed scala beroepsvelden. Joost Korver en zijn team hebben met de TOPklas een geweldig voorbeeld neergezet. De TOPklas toont aan dat er ook binnen het reguliere onderwijs mogelijkheden zijn om jongeren de wereld te laten ontdekken. Wij ondersteunen de TOPklas van harte!”

Gerda Perez, programmamanager TOPklas:

“In TOPklas leren leerlingen hun eigen talenten ontdekken en maken ze kennis met wat ze later misschien wel willen worden. Maar bovenal leren ze dat ze hun dromen kunnen waarmaken. Als leerling ben je altijd ergens goed in. Waarin, dat moet je zelf ontdekken. Dat kan bij ons.”