Met de erkenning en financiële ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start IMC Weekendschool dit voorjaar IMCoach, het maatschappelijke diensttijdprogramma voor vrijwilligerswerk binnen de weekendschool.
De maatschappelijke diensttijd is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, waarbij (schoolgaande) jongeren vrijwilligerswerk kunnen doen, bijvoorbeeld op een sportvereniging, in een verpleeghuis of een welzijnsorganisatie. Op die manier kunnen jongeren ontdekken of dit werk (of aan verwante opleiding) bij ze past, maar het biedt jongeren ook de gelegenheid om iets ‘terug te geven’ aan de maatschappij.
Het ministerie heeft afgelopen week een subsidie toegekend aan IMCoach, het Maatschappelijke Diensttijdprogramma van IMC Weekendschool. Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met CINOP, een stichting die zich inzet voor de verbetering van leerprocessen en de realisatie van oplossingen voor actuele vraagstukken in het onderwijs en in de arbeidsmarkt.
Begeleiding
Via IMCoach (spreek uit: I am Coach) willen we de komende anderhalf jaar maar liefst 225 jongeren betrekken bij de weekendschool; als begeleider in de klas, bij het opzetten van huiswerkklassen, het geven van CITO-trainingen of 1-op-1 coaching van de leerlingen, en andere ondersteunende werkzaamheden binnen de stichting.
‘We streven ernaar om zoveel mogelijk alumni in het programma te laten participeren, maar we kijken verder dan ons eigen netwerk, alle jongeren zijn welkom’, aldus Nienke van den Hoek, coördinator van IMC Alumni, het oud-leerlingennetwerk van IMC Weekendschool.
Certificaat
De jongeren krijgen aan het eind van de Maatschappelijke Diensttijd een Europass certificaat, uitgegeven door CINOP en erkend door de Europese Commissie, waarin beschreven staat welke competenties zij hebben opgedaan tijdens hun vrijwilligerswerk.
De onderliggende doelstelling van de maatschappelijke diensttijd sluit aan bij het gedachtengoed van IMC Weekendschool, zegt Nienke van den Hoek. ‘Het teruggeven aan de maatschappij vinden we bij de weekendschool ook belangrijk. Oud-leerlingen worden gestimuleerd om betrokken te blijven en komen met veel plezier weer helpen in de klas. Zij zijn een belangrijke inspiratiebron voor de huidige leerlingen en ze leren zelf ook weer van die ervaring.’
Geïnteresseerde alumni en andere jongeren kunnen zich vanaf begin maart aanmelden voor het programma, onder meer via onze eigen website.