fbpx
020 – 280 17 00 EN

Is poezie hetzelfde als rappen?

26-01-2015

De eerstejaars leerlingen zijn afgelopen zondag (25 januari) begonnen met het vak Poezie & Illustratie. Vier weken lang krijgen de kinderen les van twee dichters (Joni Siahailatua en Brian Kemble) en vier illustratoren (Bert Dekker, Bianca Dekker, Ilse Mulder en Rob van Schie). Aan het eind van het vak heeft elke leerling een gedichtenposter gemaakt.

Tijdens de eerste les krijgen de leerlingen een introductie in poezie. Wat is dat nou eigenlijk? En hoe begin je aan een gedicht? Elke leerling neemt tijdens deze vier lessen een voorwerp mee dat voor hem of haar belangrijk is. Over dit voorwerp schrijven ze het gedicht. In deze les hebben ze me elkaar gesproken over de voorwerpen en waarom dit belangrijk voor hen is. Zo heeft één meisje een armbandje bij zich dat ze van haar nichtje in Turkije heeft gekregen toen die op haar sterfbed lag. Een andere jongen heeft een voetbal bij zich waarmee hij nog nooit een penalty heeft gemist. Weer een ander heeft haar keyboard bij zich omdat ze zelf liedjes schrijft. Het zijn nu al bijzondere, leuke en mooie verhalen die er verteld worden. Dus dat beloofd wat!

Het andere deel van de les staat in het teken van illustreren. De illustratoren vertellen over zichzelf en laten voorbeelden van eigen werk zien. Vervolgens krijgen de leerlingen de opdracht om een woord – zoals boos, sterk, vrolijk, verliefd – te schrijven. Dit doen ze met verschillende materialen (papier, tape, potloden, rietjes, verf etc) en ze krijgen de opdracht om in hun illustratie ook de betekenis van het woord te laten zien. Dit kunnen ze doen door de manier van schrijven  maar ook door het gebruik van de verschillende materialen. Na een korte tijd liggen er al prachtige illustraties!