fbpx
020 – 280 17 00 EN

Journalisten in spé

01-12-2014

 

Op zondag 9 november startte voor de nieuwe leerlingen van IMC Weekendschool Amsterdam Noord hun eerste vak Journalistiek.

Weekendschoolleerlingen leren tijdens dit vak als echte journalisten te werk te gaan: ze tonen nieuwsgierigheid, luisteren goed en kritisch, durven vragen te stellen en kunnen rapporteren.

Tijdens de eerste les leerden zij hoe het is om vragen te stellen. En die waren er heel veel!  De rollen waren voor even omgedraaid: de leerlingen waren de journalisten en de journalisten de ondervraagden.

Onder leiding van de gastdocenten hebben de leerlingen ontdekt hoe het is om nieuws te verzamelen en te verwerken tot een nieuwsartikel. De straat op, op mensen afstappen en gericht vragen stellen om tot een goede reportage te komen.. Leerlingen vroegen buurtbewoners het hemd van het lijf over zwarte piet, de veiligheid in Noord, de nieuwe Van der Pekmarkt. 1 groepje leerlingen was getuige van een auto-inbraak en deed live verslag van hun aangifte bij de politie.

De derde les ging over een kritische blik op de wereld en op het nieuws. Wanneer is iets waar? Hoe weet je of iemand de waarheid spreekt? De leerlingen werden getest op een persconferentie met een boswachter die niet helemaal de waarheid vertelde. In de middag konden zij hun vragen op Kno’ledge Cecare en advocate Maria Benbrahim afvuren.

Het vak werd afgesloten met een bezoek aan Trouw. Waar duidelijk werd hoe een krant gemaakt wordt.  Hoe werkt een redactie? Hoe is het om de minister-president te interviewen? Wat doet een eind-redacteur en hoe zit dat met de opmaak? De dag werd afgesloten met de uitreiking van hun zelfgemaakte weekendschoolkrant met daarin de artikelen, de foto’s en een verslag van de persconferentie verwerkt.

Een mooie eerste start van de eerstejaars leerlingen: vragen stellen op mensen afstappen en kritisch kijken zijn mooie vaardigheden van een Journalist waar de leerlingen goed mee uit de voeten komen tijdens hun tijd op de weekendschool en later..

Dank aan alle Journalisten en begeleiders die dit vak mogelijk hebben gemaakt!